Početna / Opštine / Bojnik / Obnova starih vodenica šansa za razvoj seoskog turizma

Obnova starih vodenica šansa za razvoj seoskog turizma

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić kazao je da je obnova i stavljanje u funkciju starih vodenica potočara, višestruko koristan projekat za seoski turizam i egzistenciju, saopštio je njegov kabinet.

„Vodenice, potočare kao osoben deo materijalne kulture Srbije, pored egzistencijalnog, imaju i istorijski i socijalno-društveni značaj jer su u njima donošene važne odluke – rekao je Krkobabić koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, posle razgovora sa građanima Srbije koji su se vratili iz inostranstva i zainteresovani su za ulaganja u privredu.

Dodao je da „danas vodenice, potočare mogu da imaju i značajnu ekonomsku dimenziju“ u okviru seoskog turizma, kojim se u Srbiji bavi oko 1.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Posebno su, kako je rekao, poželjne za meljavu žitarica jer ne zagađuju okolinu i ne troše električnu energiju.

Istakao je da ih „valja obnavljati tamo gde su bile odvajkada jer su geostrateški veoma značajne zbog mogućnosti proizvodnje brašna i u vanrednim okolnostima i kriznim situacijama“.

„Zato apelujem na sve lokalne samouprave da pomognu zainteresovanim domaćinima, posebno onima koji su udruženi, u obnavljanju vodenica – rekao je Krkobabić, posle konsultovanja sa kopredsednikom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademikom Draganom Škorićem i članovima tog tima profesorkom Nadom Vidić i pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Škorić je rekao da bi trebalo obnoviti sve stare vodenice potočare u Srbiji i staviti ih u funkciju egzistencije stanovništva i bogatije turističke ponude.

Izvor: eKapija.com

Pogledaj takodje

U Vlasotincu se u utorak obeležava Dan bez automobila

Opština Vlasotince, ove godine, prvi put će učestvovati  u akciji Dan bez automobila, pružajući time …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *