Početna / DRUŠTVO / Obezbeđivanje bezbriznog detinjstva i zaštita dece od nasilja prioritet Srbije
hotel bell

Obezbeđivanje bezbriznog detinjstva i zaštita dece od nasilja prioritet Srbije

Ostvarivanje svih prava deteta, obezbeđivanje njihovog bezbrižnog detinjstva i zaštita od bilo kog oblika nasilja ciljevi za čije se ostvarenje naša država svakodnevno zalaže.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, učestvujući na konferenciji “Prava posebno osetljivih grupa dece u pravosudnom sistemu Republike Srbije“, naveo da je cilj da se izgradi moderno društvo koje će napredovati u svakom smislu i koje će svojim građanima, a pre svega deci, obezbediti bolje uslove za život i lepšu budućnost.

On je podsetio na to da je Ministarstvo pripremilo nacrt sveobuhvatnog zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, čije se usvajanje očekuje u što skorijem periodu u okviru mandata nove vlade, a potom i u parlamentu.

Ovim zakonom će se, kako je naglasio, na najbolji način omogućiti promocija i unapređivanje prava deteta u Srbiji, kao i koordinacija aktivnosti u ostvarivanju prava deteta i kontrola organa javne vlasti i drugih subjekata u društvu u poštovanju prava deteta.

Uspostavljanje sistema pravosuđa po meri deteta predstavlja važan korak u ostvarivanju i unapređivanju prava dece u Republici Srbiji, a naročito kada su u pitanju posebno osetljive grupe dece, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo podržava sve promene čiji je cilj poštovanje principa najboljeg interesa deteta i potpuna zaštita svakog deteta, pogotovo kada su deca žrtve ili svedoci u krivičnom postupku.

Đorđević je poručio da se podizanje svesti dece o njihovim pravima i načinima zaštite prava mora sistemski sprovoditi jer je informisanost prvi, ali i najvažniji, korak ka ostvarivanju i zaštiti prava.

Takođe, ministar je ukazao na to da je saradnja sa drugim ministarstvima, pravosudnim sistemom, nezavisnim institucijama i civilnim sektorom veoma važna u ovom procesu i doprinosi tome da se pristup dece pravdi poboljša, a deca osnaže za aktivno delovanje.

Imajući u vidu da je centar za socijalni rad, odnosno organ starateljstva, uključen u veliki broj postupaka koji se tiču dece, Đorđević je naveo da je posebno potrebno ojačati saradnju sistema pravosuđa i sistema socijalne zaštite i obezbediti njihovo efikasno i koordinirano delovanje.

Ministarstvo je podržalo i zajedničku inicijativu Saveta za prava deteta i Saveta za praćenje i unapređenje rada organa krivičnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija prema maloletnicima u vezi sa osnivanjem posebne ustanove za lečenje i osposobljavanje maloletnika u smislu člana 23 Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, rekao je on.

Ministar je napomenuo da uspostavljanje ovakve ustanove mora biti u nadležnosti Ministarstva pravde i Ministarstva zdravlja, dok je učešće Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ovom postupku nesporno, kao i učešće Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledaj takodje

Vikend akcija čišćenja i uređenja ove nedelje u Karađorđevcu

Foto: gradleskovac.org U selu Karađorđevac, danas je sprovedena akcija čišćenja i uređenja, koja je obuhvatala …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *