Početna / DRUŠTVO / Obeležen dan vojnih veterana – U Leskovac stigla decembarska klasa dobrovoljnih vojnika

Obeležen dan vojnih veterana – U Leskovac stigla decembarska klasa dobrovoljnih vojnika

Dan vojnih veterana, 4. decembar, jedan je od najznačajnijih praznika u slavu vojnika, a 3. Centar za obuku ga je obeležio svečanošću  i podsećanjem na sve pripadnike koji su slobodu i čast Srbije branili tokom njene moderne istorije.

Kada je, potpisivanjem primirja, izmedju saveznika- Srbije, Crne Gore i Bugarske, kao pobednika s jedne  i Otomanske carevine, kao poraženog, s druge strane,  4. Decembra 1912. godine, okončan Prvi Balkanski rat, oko 4oo.ooo srpskih boraca dobilo je status “stari ratnik“. Brigu o njima, preuzelo je Ministarstvo vojno Kraljevine Srbije, trudeći se da oni koji su izneli teret ratovanja i izvojevali slobodu otadžbini ne budu zaboravljeni.

Neke kasnije Vlade zanemarile su njihov doprinos  miru i prosperitetu države i naroda, da bi Vojska Srbije mnogo godina kasnije, kao jedan od svojih najznačajnijih praznika, ustanovila Dan vojnih veterana.

U 3. Centru za obuku, ove hrabre ljude ne zaboravljaju, a svakog 4. Decembra, njima u čast, upriliče svečanost i zajednički ručak.

„Naši su dragi gosti  tokom obeležavanja brojnih važnih datuma, kroz manifestacije kojima se promoviše junaštvo srpske vojske, kroz naše svakodnevne aktivnosti. Vrata 3. Centra za njih su uvek širom otvorena i tu smo da im se nadjemo za sve što treba, kaže zamenik komandanta, potpukovnik Saša Stojiljković, dodajući kako nije obaveza, već čast čuvati uspomenu na junake 549. Motorizovane brigade, čije fotografije u svečanoj Sali,  podsećaju na veliku žrtvu položenu za slobodu Srbije.

Neki mladi ljudi, zaljubljenici u vojni poziv, tek su počeli obuku, jer je, pre tri dana, u Kasarnu “Vojvoda Petar Bojović“, stigla decembarska klasa momaka i devojaka koji će tu započeti šestomesečni dobrovoljni vojni rok:

„Oni su, dolaskom u Vojsku Srbije, već postali heroji. Želim da obavestim Leskovčane da su 1. decembra, dobili nove sugradjane, pa ako vikendom ugledaju mladiće i devojke u uniformi, treba da znaju da je to najnovija generacija  vojnika. Ovde će završiti osnovnu obuku, u trajanju od 45 dana, nakon čega se upućuju u druge Centre, gde će nastaviti vojnu edukaciju, kaže potpukovnik Stojiljković.

Na  današnjoj svečanosti, dodeljene su medalje povodom 20-ogodišnjice od Nato agresije, a najmladji vojnici, deklamovali su  najpoznatije rodoljubive stihove.   

S.Ć.

Pogledaj takodje

POKRENI ŽIVOT: Ogrevno drvo za dve romske porodice iz Leskovca

Kako su nam stigli hladni dani Humanitarna organizacija „Pokreni život“ iz Leskovca donirala je dvema …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *