Home / DRUŠTVO / Novo priznanje za gimnaziju „Stevan Jakovljević“
hotel bell

Novo priznanje za gimnaziju „Stevan Jakovljević“

Učenici Gimnazije “Stevan Jakovljević” sa svojom profesorkom Biljanom Pipović od 2012. godine preko portala eTvining sarađuju sa svojim vršnjacima širom Evrope.

Glavni nosilac projekata je Biljana Pipović, profesorka engleskog jezika i izbornog predmeta jezik, mediji i kultura. Oni su ove godine dobili četiri Nacionalne oznake kvaliteta od strane Fondacija Tempus i Nacionalnog tima za podršku. Nove Oznake kvaliteta dodeljene su 20 .avgusta, među kojima je i za za projekat Cultural and Historal Hertiga.

Ovaj projekat podstiče kreativnost, zajednički rad, kreiranje proizvoda koji su rezultat saradnje. Iz samog pristupa, kao i sprovedenih aktivnosti, vidljivo je da su i nastavnik i učenici učestvovali u projektu sa velikim entuzijazmom i interesovanjem za svoju zemlju, kao i za jezik i kulturu zemlje partnera. Obrazovni portal eTvning je pokrenula Evropska komisija za obrazovanje sa ciljem ohrabrivanja saradnje između škola u Evropi i pravo je mesto za razvijanje životnih veština i kompemtencija neophodnih za život u savremenom društvu. Saradnja obuhvata 35 evropskih država i oko 210.000 škola čime se ruše barijere, proširuju vidici, razvija tolerancija, prihvataju različitosti i uči se kroz praktičan rad. Sve to je važno za učenika spremnog za život u 21. veku.

Oznaka kvaliteta za projekat Language, Media and Cultura je važna jer je u ovom projektu primenjen inovativni pristup po pitanju integracije u nastavni plan i program. Čitav izborni predmet, koji je nov, baziran je na projektu jer su ciljevi projekta usklađeni sa istoimenim predmetom.

„Ja sam zaljubljenik u projektnu nastavu, pa sam samim tim u potpunosti posvećena radu na eTvining platformi, za koju sam saznala 2011. godine. Tada sam bila samo gost na projektu, a sada sam jedna od 824 hiljade prosvetnih radnika koji rade u skoro 210.000 škola iz 35 zemalja širom Evrope. Za ovih deset godina pokrenula sam desetine autorskih projekata i na isto toliko sam partner u projektima“, ističe profesorka Biljana Pipović.

Po njenim rečima, eTvining predstavlja povezivanje i komunikaciju. To je sredstvo za razmenu dobre prakse. Za nastavnike je dobar jer pruža mogućnost profesionalnog usavršavanja, dok učenicima pomaže da uče engleski jezik i razvijaju medijsku pismenost upotrebom savremene tehnologije. Na taj način se direktno podstiče motivacija jer učenici žele da podele svoje ideje i produkte svog rada sa vršnjacima iz drugih zemalja. Iz prve ruke se upoznaju sa životom i kulturom drugih ljudi, razvijaju timski rad, kao i sposobnost da samostalno uče. Njihova veština komunikacije se poboljšava, baš kao i digitalne kompentencije.

„eTvining se savršeno uklapa u moju profesionalnu filozofiju i ideju koju promovišem kao nastavnik u učionici i van nje. Nastavnik u savremenoj školi ima učenika koga je teško, ali ne i nemoguće motivisati. Savremeni učenik je tehnofil koji želi da vidi upotrebnu vrednost onoga što uči. eTvining mu to omogućava, a ja želim da što više nastavnika sazna da postoji mesto gde će se njihovi učenici osećati kao kod kuće, kao digitalni urođenici,što i jesu“, dodaje profesorka Biljana Pipović, koja kroz svaki projekat pomera granice u nastavi.

Izvor: informativnibiltenvlasina

Check Also

Elvis Bajramović iz Bojnika- Prva truba Dragačevskog sabora

On je, do prestižnog priznanja stigao u konkurenciji 16 takmičara, a dokaz da se najbolji …

Оставите одговор