Početna / DOGAĐAJI / Nove izložbe, promocije i priznanja za Marka Stojanovića i Leskovačku školu stripa

Nove izložbe, promocije i priznanja za Marka Stojanovića i Leskovačku školu stripa

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru održala je danas konferenciju za medije povodom promocije stripova Marka Stojanovića „Do pakla i nazad“ i „Hajduci“ u Petrovcu na Mlavi i izložbe stripa i nagrade za doprinos srpskoj fantastici u stripu Marka Stojanovića  u Nišu.

U Zavičajnom muzeju Petrovca na Mlavi 18. aprila je u okviru tradionalne manifestacije „Strip 9ti Trip“ u prisustvu više desetina posetilaca održana promocija stripova „Do pakla i nazad“ i „Hajduci: Gorske priče“ koje je kao scenarista potpisao Marko Stojanović. Tom prilikom upriličena je i strip izložba crtača Sabahudina Muranovića Murana koje je uglavnom bazirana na radovima iz ova dva strip albuma. Ova promocija strip albuma „Do pakla i nazad“, koji je na Ninovoj top listi za 2018. godinu proglašen za strip događaj u srpskom stripu, usledila je nakon izložbi i promocija u Zaječaru, Beogradu, Leskovcu i Varvarinu.

Sutradan, 19. aprila, u prostorijama Niškog Kulturnog Centra a u okviru Festivala fantastike Gotniš 2019. otvorena je izložba „Fantastični svetovi Marka Stojanovića“ posvećena stvaralaštvu istoimenog predavača u Leskovačke škole stripa, čime je zvanično otvoren i sam festival. Tom prilikom je Stojanoviću uručena nagrada za doprinos srpskoj fantastici u stripu, čime je on postao njen prvi dobitnik u istoriji festivala. Izložene su strip table i ilustracije crtača iz čitavog regiona mahom iz nagrađivanog serijala „Vekovnici“ koji Stojanović piše i uređuje već 12 godina.


Pogledaj takodje

Bogat program Narodne biblioteke od 14. do 18. oktobra

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ pripremila je bogat program za predstojeću nedelju. Pored promocije knjige posetioce …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *