Početna / EKONOMIJA / Predstavnici Grada i Vodovoda na srpsko-holandskom forumu „Voda i energija 2019“

Predstavnici Grada i Vodovoda na srpsko-holandskom forumu „Voda i energija 2019“

Privredna komora Srbije (PКS) u saradnji sa ambasadom Holandije i Build Energy Team-om organizovala je prvi srpsko-holandski forum „Voda i Energija 2019“ gde je preko devedeset kompanija razgovaralo o mogućnostima saradnje sa holandskim kompanijama koje su nosioci naprednih tehnologija iz oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i prerade i tretmana otpadnih voda.

Forumu su prisustvovali, između ostalih, i predstavnici Grada Leskovca – v.d. direktora JКP „Vodovod“ Leskovac Branislav Stanković i direktor Jedinice za implementaciu projekta CPPOV i izgradnja kanalizacione mreže u Leskovcu Maja Milošević – Milojić.

Cilj ovog skupa jeste podrška Vlade Кraljevine Holandije preko nadležnih minastarstava Republike Srbije, između ostalog Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JVP „Srbijavode“, fondova Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke jedinicama lokalne samouprave u realizaciji i implementaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine: projekti tretmana otpadnih voda i tretman čvrstog otpada.

Jedan od projekata koje finansira Vlada Кraljevine Holandije jeste projekat proširenja kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta koja gravitiraju u gradu Leskovcu
– ORIO projekat, koji je i pomenut od strane holandskog ambasadora der Doola, kao projekat sa čijom implementacijom će se otpočeti u 2019. godini.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dool izrazio je zadovoljstvo podovodom organizacije poslovnog foruma i istakao da je Holandija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je prisutna u mnogim sektorima, ali da su sektori vode i energije među najznačajnijim za proširenje saradnje.

„Imamo šta da ponudimo Srbiji s ozbirom da smo zemlja koja se suočava sa određenim brojem izazova. Mala smo zemlja, trećina naše površine je ispod nivoa mora. Imamo istoriju gde se borimo protiv voda i živimo sa vodom“, rekao je ambasador. On je dodao da je poslednji veći susret sa holandskim kompanijama bio pre šest godina, te da očekuje proširenje saradnje i češće kontakte.

Slobodan Perović, pomoćnik ministra u Ministarstvu životne sredine, istakao je važnost povezivanja stručnjaka i razmene najmodernije tehnologije u prečišćavanju otpadnih voda, te da će u narednih sedam godina biti uloženo više od milijardu evra za 42 projekta samo u oblasti tretmana otpadnih voda. Manje od 10 odsto otpadnih voda se prečišćava, te da je ulaganje u tu oblast važno i zbog zemljišta i zbog vode, ali i za unapređenje privrede. On je istakao i jednu od najznačajnijih donacija Holandije koja će doprineti da 16 sela u Leskovcu dobiju kanalizaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević govorio je o programu vodosnabdevanja i prečišćavanja voda i istakao da je program doprineo boljem kvalitetu života građana, rastu stranih investicija i turizma.

Na forumu je bilo reči o projektima za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji će se u Srbiji graditi u narednih 5 godina i njihovom finansiranju iz prepristupnih fondova EU (Evropske i Svetske banke). Кao primer izgradnje jednog od postrojenja pomenuta je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu (prva faza – linija vode u vrednosti od 10,5 miliona eura, donacija EU i druga faza – linija mulja u vrednosti od 4,2 miliona evra.)

Pogledaj takodje

Radovi petoro lekara Opšte bolnice Leskovac na Kongresu Udruženja kardiologa Srbije

Na 22. kongresu Udruženja kardiologa Srbije sa međunarodnim učešćem koji se održava od 17. do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *