Home / EKONOMIJA / Predstavnici Grada i Vodovoda na srpsko-holandskom forumu „Voda i energija 2019“
hotel bell

Predstavnici Grada i Vodovoda na srpsko-holandskom forumu „Voda i energija 2019“

Privredna komora Srbije (PКS) u saradnji sa ambasadom Holandije i Build Energy Team-om organizovala je prvi srpsko-holandski forum „Voda i Energija 2019“ gde je preko devedeset kompanija razgovaralo o mogućnostima saradnje sa holandskim kompanijama koje su nosioci naprednih tehnologija iz oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i prerade i tretmana otpadnih voda.

Forumu su prisustvovali, između ostalih, i predstavnici Grada Leskovca – v.d. direktora JКP „Vodovod“ Leskovac Branislav Stanković i direktor Jedinice za implementaciu projekta CPPOV i izgradnja kanalizacione mreže u Leskovcu Maja Milošević – Milojić.

Cilj ovog skupa jeste podrška Vlade Кraljevine Holandije preko nadležnih minastarstava Republike Srbije, između ostalog Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JVP „Srbijavode“, fondova Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke jedinicama lokalne samouprave u realizaciji i implementaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine: projekti tretmana otpadnih voda i tretman čvrstog otpada.

Jedan od projekata koje finansira Vlada Кraljevine Holandije jeste projekat proširenja kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta koja gravitiraju u gradu Leskovcu
– ORIO projekat, koji je i pomenut od strane holandskog ambasadora der Doola, kao projekat sa čijom implementacijom će se otpočeti u 2019. godini.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dool izrazio je zadovoljstvo podovodom organizacije poslovnog foruma i istakao da je Holandija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je prisutna u mnogim sektorima, ali da su sektori vode i energije među najznačajnijim za proširenje saradnje.

„Imamo šta da ponudimo Srbiji s ozbirom da smo zemlja koja se suočava sa određenim brojem izazova. Mala smo zemlja, trećina naše površine je ispod nivoa mora. Imamo istoriju gde se borimo protiv voda i živimo sa vodom“, rekao je ambasador. On je dodao da je poslednji veći susret sa holandskim kompanijama bio pre šest godina, te da očekuje proširenje saradnje i češće kontakte.

Slobodan Perović, pomoćnik ministra u Ministarstvu životne sredine, istakao je važnost povezivanja stručnjaka i razmene najmodernije tehnologije u prečišćavanju otpadnih voda, te da će u narednih sedam godina biti uloženo više od milijardu evra za 42 projekta samo u oblasti tretmana otpadnih voda. Manje od 10 odsto otpadnih voda se prečišćava, te da je ulaganje u tu oblast važno i zbog zemljišta i zbog vode, ali i za unapređenje privrede. On je istakao i jednu od najznačajnijih donacija Holandije koja će doprineti da 16 sela u Leskovcu dobiju kanalizaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević govorio je o programu vodosnabdevanja i prečišćavanja voda i istakao da je program doprineo boljem kvalitetu života građana, rastu stranih investicija i turizma.

Na forumu je bilo reči o projektima za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji će se u Srbiji graditi u narednih 5 godina i njihovom finansiranju iz prepristupnih fondova EU (Evropske i Svetske banke). Кao primer izgradnje jednog od postrojenja pomenuta je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu (prva faza – linija vode u vrednosti od 10,5 miliona eura, donacija EU i druga faza – linija mulja u vrednosti od 4,2 miliona evra.)

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *