Nova otkrića na Caričinom gradu dokazuju da je Stefan Nemanja preuzeo ove prostore od Vizantije i zasnovao srpsku Dubočicu

Arheološki institut iz Beograda na čelu sa dr Ivanom Bugarskim i Vujadinom Ivaniševićem arheologom i članom SANU, kao i Francuski tim arheologa kojim rukovode Katrin Vanderhajde i Bernard Bavant su od prošle nedelje na Caričinom gradu gde po svitanju izlaze na teren ne bi li otkrili još koju zanimljivost ovog mističnog lokaliteta.

Srpsko – Francuski tim arheologa trenutno radi na istraživanju tetrakonhalne crkve u donjem gradu lokaliteta, jednog izuzetnog objekta prema rečima vođa timova istraživača, koji je otkriven georadarskim snimcima 2015.godine.

„Osim što otkrivamo crkvu iz 6.veka, jednu od najvažnijih u Caričinom gradu, otkrili smo jedno „iznenađenje“. Prvi put u istraživanju ovog lokaliteta, koje je stvarno dugačko, smo našli jasno definisane srednjovekovne celine i te celine dokazuju da je Stefan Nemanja preuzeo ove prostore od Vizantije i zasnovao srpsku Dubočicu“ rekao je Bugarski dodavši da je Caričin grad izuzetno važan pre svega za Evropu jer je najzanimljiviji lokalitet ranovizantijske epohe, zadužbina Cara Justinijana, čuvenog po raznim vojnim i graditeljskim dostignućima, najpoznatiji po izgradnji Aje Sofije ili Svete Sofije u Istanbulu i Caričinog grada nadomak Lebana.

Da je svetska nauka zainteresovana za ovaj lokalitet govori i trenutna poseta ARTE televizije koja radi prilog o Vizantiji koji će biti prikazan u Luvru. Pored svetski poznatih arheoloških lokacija koje će usnimiti, ovih dana su gosti Caričinog grada na kojem beleže najzanimljivije sekvence .

Po svemu sudeći, ovaj grad krije mnogo tajni, pored toga što nije dugo živeo u 6.veku, sredinom tog stoleća se menjao, u 7.veku je prestao da živi, a sada je ustanovljeno da se život u samom gradu odvijao i u 12. veku.

Check Also

U petak počinje “Paradajz fest” (Program)

U periodu od 19. do 21. jula 2024. godine u opštini Lebane održava se manifestacija …