Njeno veličanstvo paprika U ”crvenom selu” održana manifestacija njoj u čast

Tradicionalna ”Paprikijada” okupila je u Donjoj Lokošnici proizvođače i prerađivače, meštane i goste, od kojih neki prvi put dolaze u ”najcrvenije ” selo na svetu. Pevalo se, recitovalo, igralo i takmičilo, a najboljima su pripale i vredne nagrade.

Manifestaciju je izvođenjem srpske himna, otvorio hor škole ”Vuk Karadžić”, a usledilo je potom obraćanje gradonačelnika, jer je lokalna samouprava inicirala, pokrenula i već deceniju i po finansijski podržava ”Paprikijadu”:

– Svake jeseni se zarcvene fasade kuća u Lokošnici, sela koje je postalo inspiracija za pisanje, fotografisanje i snimanje. Ona je postala nezamenljivi deo brojnih turističkih kataloga, a fotografije venaca od paprike trajno su obeležile domaće i svetske publikacije. Autentična dekoracija daje posebnu draž ovom mestu u kome se redovno okupljamo lepim povodom. U Leskovcu se različite sorte paprika uzgajaju na 1.500 hektara, a prema podacima Poljoprivredne stručne službe, gotovo da nema poljoprivrednog gazdinstva koje ne sadi papriku. Ovakve manifestacije imaju cilj da promovišu primarnu proizvodnju i podsećaju nas da na ljude koji žive na selu i od sela moramo biti ponosni, jer to nije nimalo lak posao.

Gradonačelnik je najavio i da će grad nastaviti da subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju, te da će konkurs za 2021. godinu, biti raspisan naredne nedelje.

Na takmičenju u brzom nizanju paprika, pobedila je Radmila Nikolić, kojoj se, nakon četiri druga mesta proteklih godina, danas posrećilo.

– Godinama to radim i već mi je to postala rutina. Živimo od paprike i svi smo okrenuti njoj. I kod kuće koristim istu tehniku nizanja, a trudim se i da održim tempo- 12 minuta za jednu nizu, pa su mi ti redovni treninzi danas pomogli na takmičenju, kaže ova 66-ogodišnja Lokošničanka, koja je čestitanja dobila i od glumice Tanje Bošković, koja je izrazila želju da prisustvuje manifestaciji.

Najuspešnijim proizvođačima paprike su pripale nagrade, kao i najsrećnijima u nagradnoj igri, a ukupan utisak, na kraju su malo pokvarili vetar i kiša.

Check Also

NAPRED, ORLOVI! Srbija može protiv Slovenije – podrži je i ti PATRIOTSKIM TIKETOM!

Srbija je favorit protiv Slovenije – iskoristi najveće kvote! Očekivano ili ne, fudbaleri Srbije poraženi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *