hotel bell

Niš: Šta se dešava sa psima koji budu uhvaćeni ?

 

Zbog povećanog broja napada pasa lutalica na građane Niša, ekipe Javno-komunalnog preduzeća “Mediana” u poslednje vreme stalno su na terenu.

 

Neki podržavaju akciju hvatanja pasa, dok drugi, pak, tvrde da ove životinje prolaze kroz strašnu turturu i mučenje. Sto ljudi, sto ćudi.

Šta je prava istina i šta se dešava sa psima nakon hvatanja, razgovarali smo sa Zoo-higijenskom službom.

– Sve se radi po propisima. Psi dobijaju terapiju, radi se sterilizacija i nakon što se oporave, vraćaju se na mesto hvatanja, kaže Grozdan Mitić, koordinator Zoo-higijenske službe.

Psi se čipuju, daje im se tableta protiv spoljašnjih i unutrašnjih parazita, vrši se sterilizacija i nakon oporavka, koji traje od 15 do 21 dan, vraćaju se na mesto hvatanja.

– Kada veterinar konstatuje da je rana zarasla, psi se, na osnovu radnih naloga, odvoze na mesto staništa. Pre nego da budu uhvaćeni, vrši se slikanje pasa, tako da se oni vraćaju na lokaciju sa koje su doneti, naglašava Mitić.

Svaki pas različito reaguje u azilu. Neki dobro prođu kroz tretman, drugi lošije.

– Jednom psu je pozlilo, ali je on poslat na dalje lečenje. Uhavaćen je 17. februara i istog dana je čipovan. Sterilizacija je izvršena u momentu kada je lekar to odobrio. Da se razumemo, to su psi lutalice koji su ponekad, bolesni, mršavi i ne žele da jedu hranu u granulama, istakao je Mitić.

Podsećamo, od 2011. godine uhvaćeno je vise od 5000 pasa. Od ovog broja, 4200 je sterilisano i vraćeno na mesta sa kojih su preuzeti.

Check Also

Nastavlja se ugradnja grebanog asfalta na putu Gunjetina – Komarica

U vlasotinačkoj opštini nastavlja se ugradnja grebanog asfalta. Radovi u dužini od 4,8 km trenutno …

Оставите одговор