Nikolaj Timčenko – zalog za buduće generacije

Nikolaj Timčenko rođen je u Leskovcu 6. decembar 1934. Bio je filozof, književni kritičar, esejista, lektor i novinar.

U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a Filozofski fakultet u Beogradu (grupa za jugoslovensku književnost).

Radio je kao profesor u poljoprivrednoj školi u Leskovcu, a kasnije je prešao u redakciju lokalnog nedeljnika Naša reč, obavljajući poslove novinara i lektora. Za vreme socijalističke Jugoslavije važio je za jednog od najvećih disidenata i uskraćivano mu je pravo da se oglašava u listovima i časopisima. U rukopisnoj zaostavštini nalazi se više desetina studija, knjiga ogleda i eseja. Za izuzetan doprinos srpskoj književnosti posthumno mu je dodeljena Plaketa „Borislav Stanković“.

Posle smrti osnovana je u Leskovcu Zadužbina „Nikolaj Timčenko“ koja je objavila njegova dela. dok je 2010. godine u Leskovcu ustanovljena književna nagrada sa njegovim imenom. U Leskovcu je 2012. godine otvoren legat ″Nikolaj Timčenko″ sa preko 15000 naslova.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *