Neobični posetilac naših bašti- Mini kolibri pleni svojom lepotom

Reč je o vrsti leptira koja nosi ime: kolibri leptir ili golupka. Svojim izgledom potseća na malenog kolibrija, posebno zbog brzine kojom pokreće malena krila.

Kada sam ga prvi put ugledala nad svojim cvetnim žardinjerama, zaista sam pomislila da se radi o najmanjoj ptici na svetu, posebno zato što kolibrija nikada nisam videla uživo. Zaključila sam, ipak, da on nije tako sićušan, te da je malo verovatno da se hrani cvetnim nektarom. Tako sam saznala da moja zabuna nije bila ni malo slučajna.

Ova vrsta leptira nosi ime golupka ili leptirić kolibrić. Aktivna je gotovo tokom celog dana, a hrani se nektarom cveća i to tako što dok lebdi nad cvećem, velikom brzinom pokreće svoja krila, a uz pomoć rilice upija nektar. Karakterističan zvuk koji proizvodi tokom leta, kao i činjenica da prilikom hranjenja ne sleće na cvet, već lebi nad njim kao ptica kolibri, doprineo je tome da dobije svoje ime, ali i da ga mnogi mešaju sa ovom malenom pticom.

Nije ga bilo nimalo lako uslikati, ne zato što je plašljiv, već zbog brzine s kojom prelazi s cveta na cvet. Stručnjaci kažu da u jednom minutu može rilicom pokupiti nektar iz čak 30 cvetova.

Ono što fascinira kod ove vrste leptira su veoma brzi zamasi krilima i to čak između 70 i 90 puta u sekundi. Prema istraživanjima leptir kolibrić ima dobar vid uz pomoć kojeg raspoznaje jarke boje.

Najčešće se mogu videti brankoasti primerci, ali ponekad se mogu videti i plavi. U svakom slučaju, dok god traju vreline i dok god u baštama ima cveća, moći ćemo da uživamo u gracioznim pokretima ovog neobičnog leptira koji pleni svojom lepotom.

Check Also

SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *