Home / DOGAĐAJI / Nedimović: Nestašica mleka bila kratkotrajna zbog njegove cene
hotel bell

Nedimović: Nestašica mleka bila kratkotrajna zbog njegove cene

Foto: arhiva dnevnik juga

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, te je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.

Nedimović je u izjavi za televiziju sa nacionalnom frekvencijom rekao da ovih dana postoji dosta dezinformacija, počev od toga da nema krava, pa do toga da mleka nema u prodavnicama.

„Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litra mleka u okruženju kretala se između 1,35 i 1,7 evra, ukazao je on i objasnio se tako ulazi u procep, jer tržište traži mleko, a proizvođači traže cenu za svoju robu i onda dođe do kratkotajnih nestašica.

Potpredsednik Vlade je rekao da je dodatni problem to što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora nemaju više mlečnu industriju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju dovoljno mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim rečima, pitanje je samo gde mleko završi – da li na srpskim policama kao UHT mleko ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno.

Takođe, kako je predočio, sa našeg tržišta su kompenzovane nestašice mlečnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji pre par meseci, zbog čega je Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanig mleka do kraja septembra.

Nedimović je ukazao na to da se nestašice nekada i veštački izazivaju, a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mleka, za čim nema potrebe.

Check Also

Leskovac je danas postao centar regionalnog biznisa – Privredni forum „Moj naslednik“ okupio ljude iz cele Srbije

U kristalnoj dvorani restorana „Groš“ u toku je privredni forum „Moj naslednik“ koga organizuje Škola …

Оставите одговор