Početna / DRUŠTVO / NASTAVA NA TRI LOKACIJE Rekonstrukcija OŠ Josif Kostić teče po planu

NASTAVA NA TRI LOKACIJE Rekonstrukcija OŠ Josif Kostić teče po planu

Radovi na rekonstrukciji Osnovne škole “Josif Kostić“ teku planiranom dinamikom i u to je danas mogao da se uveri i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je obišao gradilište, ali i posetio učenike ove obrazovne ustanove, koji nastavu pohadjaju na tri različite lokacije.

Od 1904. godine, kada je podignuta na temeljima stare, izgradjene sredinom 19. veka, Osnovna škola “Josif Kostić“ nije doživela značajnija ulaganja u infrastrukturu. Osim što je najstarija u gradu, ona je i prva obrazovna ustanova, u kojoj je, po odlasku Turaka, počela nastava na srpskom jeziku. Rekonstrukcija i obnova su joj bili neophodne, a lokalna samouprava je učinila značajne napore kako bi obezbedila sredstva da škola dobije moderan izgled, a učenici i zaposleni u njoj, najkvalitetnije uslove rada:

Radovi su počeli 4. decembra, rok za završetak je 1oo dana i za sada sve teče po planu.  Zgrada će biti kompletno energetski sanirana, vodovodna i kanalizaciona mreža zamenjena, izgradjeni moderni sanitarni čvorovi, ugradjena nova stolarija, fasada rekonstruisana, krov adaptiran.  Rekonstruisana će biti i fiskulturna sala, tako da će do sredine aprila, na ovom mestu stajati jedan gotovo nov, prelep objekat. Ukupna vrednost radova je oko 7o miliona dinara.  Moram da podsetim da je lokalna samouprava pre izvesnog vremena, ulaganjem 5,6 miliona, izgradila moderno otvoreno sportsko igralište, pa se polako stiču uslovi da najstarija škola u gradu, zablista pravim sjajem.

Zbog rekonstrukcije u sred školske godine, učenici Osnovne škole “Josif Kostić“,  nastavu pohadjaju na tri lokacije:  U Osnovnoj školi “Svetozar Marković“, Centru za ekonomiku domaćinstva i Školi za tekstil i dizajn.

Jutros sam posetio učenike u školi “Svetozar Marković“ i utisci koje nosim vrlo su pozitivni. “Komšije“ su očigledno dobri domaćini, pa se deca iz “Josifa“ osećaju dobro, imaju sve uslove za nesmetan rad i učenje. Kažu da često prodju pored svoje škole i jedva čekaju da se u nju vrate. Poedinsci nas optužuju da rekonstruišemo škole u toku školske godine, ali verujte da drugačije ne može. Sa radovima počinjemo čim se tenderi završe. Da je lako obezbediti uslove za normalno odvijanje nastave, sigurno nije, a to najbolje znaju djaci i nastavnici . Ipak na kraju ćemo, čini mi se, svi biti zadovoljni.

Najzadovoljniji što će, od sredine aprila učiti i raditi u mnogo boljim uslovima, svakako su učenici i zaposleni, čije oduševljenje je novinarima preneo direktor, Ilija Djordjević:

Vrlo smo uzbudjeni što je posle 130 godina, naša škola dobila ovu značajnu donaciju. Zbog svega sam zahvalan lokalnoj samoupravi, jer bez njene podrške, teško da bismo isposlovali rekonstrukciju. Mi ćemo ukazano poverenje opravdati, učeći i radeći još bolje i postižući dobre rezultate. Učenici, roditelji i zaposleni, zaslužili su bolje uslove , a škola izgled koji je imala u svojim najboljim danima. Što se tiče dislokacije nastave, za sada nema nikakvih problema, deca su zadovoljna, jer su svesna da će se uskoro vratiti u potpuno nove i uredjene učionice.

Prema direktorovim rečima, iako prisiljeni da nastavu pohadjaju u drugim prostorima, učenici škole “Josif Kostić“ su redovni na časovima, plan i program se sprovode bez problema, a mogućnost za bilo kakve propuste svedena je na najmanju moguću meru.

Želeći da se i sam uveri u to, gradonačelnik je posetio sve tri lokacije, na kojima se trenutno obrazuju “josifovci“ i od učenika i nastavnog osoblja želeo da sazna pod kojim uslovima se realizuju nastava i vannastavne aktivnosti.

Inače, radovi na rekonstrukciji Osnovne škole “Josif Kostić“, trebalo bi da budu završeni do sredine aprila, a već do kraja ove ili na početku naredne, lokalna samouprava će pokušati da obezbedi sredstva za energetsku sanaciju druge najstarije obrazovne ustanove u gradu- Osnovne škole “Svetozar Marković“.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U Velikoj Sejanici završena izgradnja objekta Mesne zajednice i ambulante – Grad uložio 2,5 a sami meštani 4 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas prilikom posete Velikoj Sejanici i novi, kompletno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *