hotel bell

Narodni muzej Leskovac obeležio 75. godina postojanja i rada

Jubilej čuvara bogatog istorijskog nasleđa grada Leskovca i okoline obeležen je Svečanom sednicom Upravnog odbora na kojoj je direktor Nebojša Dimitrijević, gradonačelniku Goranu Cvetanoviću uručio statuu „Leskovačkog pobednika“ u znak zahvalnosti za podršku u radu.

O radu ustanove u prethodnoj godini i značaju pomenute podrške i sredstvima koja grad izdvaja za rad Narodnog muzeja govorio je predsednik UO dr Dejan Antić. On je kazao da će sedamdesetpetogodišnjica biti obeležena kroz brojne aktivnosti tokom cele godine, pomenuo da su svi projekti sa kojima je muzej konkurisao kod minisarstava odobreni, te se osvrnuo na organizaciju naučnih skupova, izdavanje Leskovačkog zbornika, organizaciju i učešće na brojnim manifestacijama.

„U protekle tri godine grad Leskovac je izdvojio 220 miliona dinara za funkcionisanje muzeja. 40 miliona dinara izdvojio je samo za projekte i infrastrukturne radove i ta podrška se ne sme zanemariti. Kada god smo se obratili gradonačelniku Cvetanoviću za pomoć i podršku nikada nismo odbijeni, što govori da prvi čovek grada Leskovca ima sluha za očuvanje i negovanje tradicije srpskoga naroda i svih onih tekovina koje su naši preci nama ostavili.“

Direktor Narodnog muzeja Leskovac Nebojša Dimitrijević istakao je da se oseća privilegovanim i ponosnim što na ovaj veliki jubilej može da govori o velikoj ustanovi kakva je leskovački Narodni muzej.

„Ovo što vidimo danas je samo vrh ledenog brega, ispod koga stoji 75 godina predanog rada svih naših kolega i koleginica koji su danas sa nama, ali i onih koji nisu, a koji su ceo svoj profesionalni i lični život utkali u rad i razvoj ovog muzeja. Život našeg muzeja možemo da pretvorimo u tri perioda, tri mladosti. Prvi je od 1948. godine, kada je Muzej osnovan i nalazio se u Gradskoj kući, drugi je započeo 1974. godine, kada je prešao u sadašnju zgradu, najsavremeniju zgradu muzejskog tipa, a treći život Muzeja otpočeo je 2015. godine, sa novom postavkom. Ako naše telo čuva naše gene, onda zidovi ove ustanove čuvaju naš kulturni identitet, a posao u ovom muzeju nije posao, već poslanje čuvanja kulturnog identiteta i prenošenja nasleđa na buduće generacije. Mislim da mi to odlično radimo, uz veliku podršku grada Leskovca“.

Gradonačelnik Cvetanović je zaposlenima u Narodnom muzeju Leskovac čestitao 75 godina postojanja i rada istakavši ovom prilikom da Leskovac očuvanjem svoje bogate istorije, njenim prezentovanjem, ispoljava kolektivni identitet i stvara uporište za delanje u sadašnjosti kako bi nove generacije oblikovale budućnost.

„Leskovački muzej je čak četiri puta proglašen najboljim u Srbiji, odnosno dobitnik je priznanja Mihailo Valtrović, kao i najvišeg priznanja našeg grada – Oktobarske nagrade Medalje, ponosni je nosilac Sretenjskog ordena trećeg reda dodeljenog od strane predsednika Aleksandra Vučića, kustosi i arheolozi ove ustanove proglašeni su najboljima u našoj zemlji… Ponosni smo na rad muzeja, ponosni smo što Leskovac ima ustanovu koja brižljivo čuva baštinu po kojoj se naš grad i kraj prepoznaju i pamte. Zato muzej ima kontinuiranu podršku lokalne samouprave. „Stari su govorili: „Da bi znao kuda ideš, moraš znati odakle dolaziš“. Leskovac očuvanjem svoje bogate istorije, njenim prezentovanjem, ispoljava kolektivni identitet i stvara uporište za delanje u sadašnjosti kako bi nove generacije oblikovale budućnost – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Check Also

Poskupljuje gorivo: dizel za 2, benzin za 3 dinara po litru

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu …

Оставите одговор