Početna / DRUŠTVO / Najbolje iz Vranja: Multietnički onlajn kuvar vranjskih osnovaca

Najbolje iz Vranja: Multietnički onlajn kuvar vranjskih osnovaca

Osnovna škola ,,Vuk Karadžić“ najstarija je škola u Vranju. Najveća je u regionu, tako da nastavu pohađa više od 1.100 učenika, a nastavnički kadar čini preko 70 nastavnika. Kao najsavremenija – sa savremenim računarskim kabinetom, amfiteatrom, sa modernom sportskom halom, savremenim otvorenim višefunkcionalnim terenom sa veštačkom travom, osvetljenjem i tribinama, dvorištem za letnje scene, škola se svrstava u red najbolje opremljenih u regionu, te kao takva često je i učesnik i realizator brojnih projekata.

U fokusu svih projekata su prevashodno učenici. Jedan od projekata koji je realizovan u maju i junu školske 2019/20, tokom trajanja pandemije izazvane korona virusom, je onlajn Multietnički kuvar.

Naime, u okviru seminara na temu ,,Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina” u saradnji sa NEXUS-om, tim OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Vranju odlučio se da napravi onlajn Multietnički kuvar. Projektom su obuhvaćena 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima su 20 romske nacionalnosti.

Đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć ukućana, pri tom snimajući ceo proces kuvanja. Po rečima učesnika projekta, bio je to izazov i za decu, ali i roditelje, jer je trebalo sve zabeležiti na način koji će biti prijemčiv gledaocu. Ipak, projekat je uspešno završen, a rezultat je dvadesetjednominutni video kuvar u kome se, osim načina pripreme, nalaze i recepti.

Pogledaj takodje

Slike leskovačke slikarke Ane Mikarić stižu i do svemira

Svoje mesto u projektu Istarskog svemirskog programa, našle su i slike leskovačke umetnice Ane Mikarić. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *