Početna / KULTURA / Nacionalni dan knjige obeležen u OŠ „Vuk Karadžić“ u Tegošnici

Nacionalni dan knjige obeležen u OŠ „Vuk Karadžić“ u Tegošnici

Učenici OŠ “Vuk Karadžić” u Tegošnici nizom aktivnosti obeležili su 28. februar Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjiga.

Veliku pomoć u organizaciji programa pružila je bibliotekar škole Ivana Stamenković. Učenicima je najpre ukazano na istorijski značaj ovog dana, a potom je svaki učenik po sopstvenom izboru pročitao deo iz dečje književnosti. Na papirićima su ispisivani razni citati o značaju knjiga i važnosti čitanja. Za male ljubitelje pisane reči ovo je bila prilika da se okušaju u pisanju svojih knjiga, a kako rekoše, one koje budu završene naći će mesto na policama školske biblioteke. Organizovanjem ovakvih aktivnosti, deca koja čitaju postaju polako ljudi koji misle.

Narodna biblioteka Srbije, naša najstarija ustanova, osnovana je 1832. godine i bila je smeštena uz samu portu Saborne crkve. Na ovaj dan, 1832. godine, Dimitrije Davidović poslao je pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke.Narodna biblioteka Srbije od 2002.godine kao svoj dan upravo slavi 28. februar, a ovaj dan je 2013. godine proglašen i za Nacionalni dan knjiga. Narodna biblioteka Srbije baštini oko šest miliona bibliotečkih jedinica i predstavlja izuzetnu zbirku pokretne kulturne baštine.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Danas se obeležava „Svetski dan pozorišta“ poruka pakistanskog dramaturga Šahida Nadima

Danas se obeležava Svetski dan pozorišta, a tim povodom Narodno pozorište Leskovac iskoristilo je ovu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *