Početna / EKONOMIJA / Na teritoriji Jablaničkog okruga se ove godine očekuje manji rod maline
Dionis Restoran

Na teritoriji Jablaničkog okruga se ove godine očekuje manji rod maline

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je održan sastanak sa proizvođačima malina sa teritorijre Jablaničkog okruga.

Grupa za pomoć proizvođačima maline koja radi u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede boravila je danas u Leskovcu radi procene u kakvom se stanju nalazi ovogodišnji rod maline.

„Situacija kod vas je mnogo bolja nego u zapadnoj Srbiji, jer su ovde problemi više klimatske prirode. Očekujemo da rod bude umanjen u donosu na prošlu godinu do 20% i to uglavnom zbog ne primene ili neadekvatne primene agrotehničkih mera. Ovde je problem i nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Maline ima, ali nema ko da je skladišti. Otkupljivači dođu, otkupe koliko im treba, a višak ko zna gde završi. Bitno je da dođe jedan veliki hladnjačar, da otkupi svu tu malinu i na tu temu smo već obali neke razgovore u Surdulici. Mi ćemo i kroz naše subvencije i kroz IPA programe omogućiti svima onima koji žele da se bave ovim poslom da mogu to da i ostvare – kazao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Pogledaj takodje

Koalicija „Metla 2020 – Živi zid“ najavljuje učešće na lokalnim izborima u Leskovcu

Koalicija „Metla 2020“ najavila je u saopštenju izlazak na lokalne izbore u Leskovcu na listi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *