Home / Opštine / Bojnik / Na Radanu niče turistički kompleks “Dobra voda“: U toku prikupljanje ponuda za urbanističko rešenje
hotel bell

Na Radanu niče turistički kompleks “Dobra voda“: U toku prikupljanje ponuda za urbanističko rešenje

Kompleks će se prostirati na površini od preko 70 ari, u selu Dobra voda, u dvorištu nekadašnje škole. Radiće se parcijalno, a osim bungalova-kućica za smeštaj, planirana je izgradnja sportskih terena i drugih turističkih sadržaja

Kako je, u izjavi za Dnevnik juga, potvrdio zamenik predsednika opštine Bojnik, Dejan Stojanović, na pomenutom prostoru već postoji objekat sa određenim smeštajnim kapacitetima, a ideja je da oko njega budu postavljeno više manjih:

– Trenutno smo u fazi prikupljanja ponuda za idejno rešenje, a čim to bude gotovo, nadam se uskoro, sledi izrada urbanističkog projekta. Na tom prostoru postoji problem sa vodom, ali su istraživanja urađena i utvrđeno je da je na dubini do 120 metara ima dovoljno, pa će stručnjaci i to morati da uzmu u obzir.

Preko puta budućeg turističkog kompleksa, kaže Stojanović, nalazi se prostor od oko 18 hektara, kojim gazduje opština Bojnik, pa će i on biti uređen:

– Želimo da prosečemo i uradimo staze zdravlja, izgradimo letnikovce, kako bi turisti, planinari, bajkeri i zaljubljenici u prirodu, mogli da predahnu. Obe lokacije su tik uz put koji Radan i Jablanički okrug povezuje sa susednim, Topličkim.

Nakon završetka urbanističkog projekta, raspisaćemo konkurs za izbor projektanta, a lokalna samouprava ima dogovor sa Međuresornom komisijom za razvoj juga Srbije, da finansira izgradnju i uređenje turističkog kompleksa “Dobra voda“:

– Planiramo da radimo fazno, u skladu sa prilivom sredstava, jer još uvek nije urađena procena vrednosti projekta. Nakon završetka urbanističkog projekta, imaćemo jasniju sliku. Da radimo parcijalno, odlučili smo i zbog namere da pratimo turističke parametre, nakon završetka puta preko Radana. U ovom momentu ne možemo potpuno da sagledamo sve to. Ta će deonica biti, nadamo se, vrlo frekventna, jer će povezivati tri banje- Prolom, Lukovsku i Sijarinsku, dva bisera- Caričin grad i Đavolju varoš, Brestovačko jezero. Smatramo da bi to mogla biti idealna turistička tura, za ekskurzije ili individualne posete.

Opština Bojnik je, kaže Stojanović, od uređenja nekadašnjeg Spomen doma na Radanu odustala, jer tako imovinski odnosi nisu rašćišćeni:

– Sudski spor sa vlasnicima jednog dela parcele, vodi se dve decenije. Koliko imam informaciju, firma-vlasnik tog objekta je u stečaju. Pre pet godina smo razgovarali sa nadležnima u Agenciji za privatizaciju i tada smo bili zainteresovani da otkupimo zgradu, po ceni od oko 100.000 evra. Sad bi verovatno bila mnogo manja, jer je Dom u lošem stanju. Imajući u vidu nerašćišćenu situaciju, odustali smo od te ideje. Mislimo da je i mnogo jeftinije da iz osnova izgradimo ceo kompleks, nego da preuređujemo postojeći, čak i da ovog trenutka možemo da ga kupimo. Možda, u dogledno vreme, postignemo dogovor sa vlasnicima privatnih parcela oko objekta, ali za sada je sve ostavljeno ad akta.

Bilo bi idealno da se budući turistički kompleks poveže sa prostorom na kome je sad Spomen dom, jer je prostor širi od 1,5 hektara, idealan za brojne sadržaje, kojima bi turistička ponuda bila upotpunjena.

Radan je nepravedno zapostavljen, iako spada u najlepše planine u Srbiji. Ova vazdušna banja raspolaže svime što je potrebno za odmor: predivnom prirodom sa brojnim endemskim biljnim i životinjskim vrstama, svežim i čistim vazduhom, stoletnim šumama i u njima već uređenim stazama, jezerom, banjama, spomenicima kulture, pitomim ljudima što se gostima uvek obraduju.

Neophodna su ulaganja u smeštajne kapacitete i proširenje ponude u skladu sa potrebama modernih turista, ali takva da se ne ugrozi njegova lepota i osobenost. Čini se da će Kompleks “Dobra voda“ zadovoljiti sve kriterijume.

Foto: TO Bojnik, portal Pusta reka-Radan, TOSrbije

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Elvis Bajramović iz Bojnika- Prva truba Dragačevskog sabora

On je, do prestižnog priznanja stigao u konkurenciji 16 takmičara, a dokaz da se najbolji …

One comment

  1. Kako se od Vranja moze poboljsati put do Sijarinske Banje I Radana.
    Vec postoji ali kazu opasno je ici jednim vozilom jer je granica uz sam put.
    U Lipovici je vojska I to bi mnogo olaksalo da se put razradi I da svi mi koji dolazimo iz Grchke, Makedonija za turizam u banji I na Radanu budu blizi za 100km?!
    Hvala unapred!

Оставите одговор