Na niškoj kardiohirurgiji operisan 31 pacijent sa liste čekanja KC Dedinje

U Niškom kliničkom centru održana je konferencija povodom stote operacije na srvu od početka godine.

 

Na jugu Srbije s ena listi čekanja za operacije na srcu trenutno nalazi tridesetak pacijenata i prema najavama iz KC Niš oni će biti operisani u narednih mesec dana. Ukoliko nastave sa radom u ovom tempu niški lekari će do kraja 2016. godine obaviti oko 400 operacija, što se smatra i standardom kada su u pitanju evropske zdravstvene ustanove sličnog tipa.

Koordinator Ministarstva zdravlja za razvoj kardiohirurgije prof. dr Miljko Ristić rekao je da Srbija trenutno ima 5 kardiohirurgija, a da postoji potreba za još 4 kardiohirugije i da je u planu Ministarstva da sledeća bude otvorena u Užicu. On je naglasio da je veliki iskorak napravljen činjenicom da su niški lekari osposobljeni da samostalno obavljaju operacije, a da je smrtnost kod ovih 100 operacija oko 2 odsto što se smatra zadovoljavajućim.

– U Nišu se na edukaciji trenutno nalazi 50 kadrova svih struka i profila koji će nastaviti da samostalno obavljaju operacije na srcu. Do kraja godine niška klinika će dobiti pet kardiohirurga i sedam anesteziologa koji će raditi ove operacije, kazao je docent dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Srbije čiji stručnjaci od početka rada niške Kardiohirigijue pomažu kolegama pri operacijama i obuci.

Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš i Svetlana Milijić, direktorka Filijale RFZO pohvalili su se da su čak operisali 31 pacijenta koji su bili na listi čekanja u KC Dedinje.

S. Stamenković

Check Also

Beograđanin “audijem” udario pešaka pa pobegao sa mesta saobraćajne nezgode

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu, podneće krivičnu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *