hotel bell

NA NEBU SIJAJU MORAVA I VLASINA: Zvezda i planeta udaljene 1.304 svetlosne godine dobile imena po srpskim rekama

Novootkrivena zvezda WASP-60, koja se nalazi izvan Sunčevog sistema, i njena planeta WASP-60b zvanično su danas nazvani Morava i Vlasina.

Ovo je saopšteno u Parizu povodom 100 godina Međunarodne astronomske unije (MAU).

Obeležavanje ovog značajnog jubileja MAU bio je povod da se tokom 2019. godine sprovede konkurs „Imenuj egzosvetove“. Sve zemlje članice imale su jedinstvenu priliku da kumuju imenu jedne od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.

Naša zemlja je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b. Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta, kako se navodi u saopštenju Društva astronoma Srbije, konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-6 otvorila je u maju. Bio je otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije. Oni su do 1. juna imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, po pravilima koja je propisala MAU.

Planetarni sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje.

Zvezda Morava je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru, ali sa upola manjom masom.

Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju. Dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana.

Najviše glasova dobile su Vlasina i Morava, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad. Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave.

Foto Društvo astronoma Srbije, izvori: Drušrvo astronoma Srbije, B92, Novosti

Check Also

EKONOMSKA ŠKOLA: Prvi uspešan korak u karijeri – Kako se najbolje pripremiti za razgovor sa poslodavcem

U centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je organizovana ugledna aktivnosti i panel diskusija …

Оставите одговор