Početna / DOGAĐAJI / Na gradskom trgu, jednom od najvećih gradilišta na jugu Srbije, radovi napreduju po planu

Na gradskom trgu, jednom od najvećih gradilišta na jugu Srbije, radovi napreduju po planu

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović održao je danas konferenciju za medije na gradilištu budućeg Gradskog trga i izneo osnovne informacije o toku radova i očekivanjima.

O budućem izgledu centra Leskovca Dnevnik Juga je među prvima detaljno pisao prenoseći i kompjuterski prikaz budućeg izgleda Gradskog trga.

Radovi su napredovali i u vreme vanrednog stanja, ali nešto sporijim tempom, a izvođač radova najavljuje da će svi rokovi biti ispoštovani.

-Nalazimo se na jednom od najvećih gradilišta u našem gradu. Vrednost investicije je 223 miliona dinara, i ako saberete površinu samog trga koji će biti izgrađen na 8600 kvadratnih metara i trotoara na Bulevaru na površini 2700 metara kvadratnih, dolazi se do zaključka da će ovaj deo u centru grada biti uređen na fantastičnoj ukupnoj površini od 11300 kvadrata – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je podsetio da su radovi počeli decembra prošle godine i da je rok za završetak Gradskog trga godinu dana.

-Deo drveća je prebačen u park u ulici Kralja Petra Prvog, fontana u park Devet Jugovića i vrednost te investicije je 5,9 miliona dinara – dodao je Cvetanović i rekao da su u Leskovac stigle ploče koje će biti postavljene na trg.

Direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Novica Nikolić je na konferenciji rekao da su danas počeli radovi na izgradnji pozornice i tehničkih prostorija u kojima će biti smeštena oprema za regulisanje rada fontane, zalivanje zelenila i elektroenergetske instalacije.

-Kada ovi radovi budu završeni moći ćemo da kažemo da je završen najteži deo posla – istakao je Novica Nikolić.

Suzana Grebenarević, glavni projektant trga, je kazala da je na gradilištu napravljen značajan pomak i pokazala uzorke granitnih ploča kojima će centralni gradski trg biti popločan.

-Popločane površine će biti u prirodnom granitu koji je jako svetle boje što će doproneti komforu trga jer će privlačiti manje svetlosti i toplote. I klupe koje će biti postavljene u završnoj fazi će biti od granita. Pored velikog broj klupa, na trgu će se naći i veliki broj info panela na kojima će biti istaknuta obaveštenja koja građanima nedostaju, posebno onima koji ne koriste internet, a mislili smo i na interaktivne panele. Osim pozorinice, koja će biti stepenasta, imamo i podest za spomenik, koji će dati akcenat trgu. Taj spomenik biće vajarsko delo, oslikavaće duh našeg naroda, spomenik našeg duha i mentaliteta. Na ulazu u trg naći će se karta ili mapa starog Leskovca, za sve one koji su zaboravili kako je to izgledalo. Što se tiče vodenog elementa – parterne fonatane, ona će se naći između podesta i pozornice, na radost dece. Pored zelenila, trudili smo se da imamo i veći broj drveća, jer je potrebno drveće koje će stvarati hladovinu za klupe koje će se nalaziti po obodu – kazala je Suzana Grebenarević.

Pogledaj takodje

POKRENI ŽIVOT: Ogrevno drvo za dve romske porodice iz Leskovca

Kako su nam stigli hladni dani Humanitarna organizacija „Pokreni život“ iz Leskovca donirala je dvema …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *