Početna / DRUŠTVO / Mužička škola „Stanislav Binički“ niže uspehe na mnogim planovima
Bilbordi

Mužička škola „Stanislav Binički“ niže uspehe na mnogim planovima

U 2020. godini velikih izazova i promena čitavog čovečanstva, Muzička škola „Stanislav Binički“ prilagođavajući se novonastalim okolnostima, težila je da, kao i prethodnih godina, obiluje bogatim, raznovrsnim aktivnostima i niže uspehe na mnogim planovima.

„Nažalost, epidemija virusa korona nam nije to dozvolila u meri na koju smo navikli. Sva značajnija takmičenja republička i međunarodna koja se održavaju u martu i aprilu, odložena su zbog vanrednog stanja.

Učenici naše škole učestvovali su na dva međunarodna takmičenja početkom 2020. godine na kojima su osvojili tri nagrade, kao i na Republičkom takmičenju održanom onlajn krajem ove godine, krunišući svoje učešće sa pet nagrada i jednom pohvalom.

Učenici naše škole učestvovali su na Dečijem novogodišnjem koncertu, Božićnom koncertu održanom na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra, održali tradicionalni Svetosavski koncert u svečanoj sali Grada, kao i koncert povodom 8. marta, dana žena.

Naša škola je i ove godine dobitnik Svetosavske nagrade za doprinos širenju duha Svetosavlja i unapređivanju obrazovno-vaspitnog rada. Nagrada je uručena direktorki Biljani Miljković na svečanoj Svetosavskoj akademiji. Svetosavska povelja pripala je i našoj učenici četvrtog razreda srednje škole na odseku za solo pevanje, Isidori Bogdanović.

Učešćem na kulturnim manifestacijama, kao i organizacijom koncertnih aktivnosti, Muzička škola „Stanislav Binički“ je i ove godine doprinela bogatstvu kulturnog života grada Leskovca.

„Internacionalni fetival gitare u Leskovcu koji se održava bijenalno, neguje uspešnu saradnju naše škole i Gitar art festivala, što je omogućilo održavanje premijernog koncerta italijanske grupe „40 Fingers“. Pomoć u organizaciji je pružio i italijanski institut za kulturu, a leskovačka publika je dobila priliku da uživa u sjajnom koncertu za pamćenje i pored otežavajućih okolnosti i početka pandemije koja je krenula u Italiji.

Koncert klavirskog dua Milice Serafimović i Nikole Stojiljkovića u svečanoj sali grada održan je 5. marta što je ujedno i poslednji koncert u organizaciji škole pre početka vanrednog stanja.

Od ponedeljka, 16.03.2020. godine, zbog situacije sa koronavirusom u zemlji, doneta je odluka da ustanove obrazovanja i vaspitanja organizuju nastavu na daljinu, a od 1. septembra uz sve predložene preventivne epodemiološke mere, naši učenici su se vratili redovnoj nastavi.

Najveću zahvalnost za finansijsku podršku i pomoć dugujemo gradu Leskovcu i gradonačelniku dr Goranu Cvetanoviću koji od 2013. godine našoj školi poklanja po jedan instrument. Ove godine smo dobili sredstva u iznosu od 500.000 dinara za kupovinu harmonike Pigini Convertor 37/P3, model koji predstavlja revoluciju u svetu harmonike, a čija se isporuka iz Italije očekuje ovih dana.

Velikim gestom našeg proslavljenog violiniste Nemanje Radulovića, dobili smo značajnu novčanu donaciju u iznosu od 322.000 dinara. Kupovinom sedam violina i dve flaute obogatili smo postojeći instrumentarijum u školi.

U 2020. godini uz pomoć sredstava lokalne samouprave u iznosu od 420.000 dinara, u školi „Stanislav Binički“ je odrađena kompletna adaptacija toaleta i čajne kuhinje.

Učenički parlament srednje muzičke škole konkurisao je sa projektom Učionica na otvorenom “Zelena učionica“ na konkursu Kancelarije za mlade grada Leskovca za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih. Obezbeđena sredstva projektom iznose 129.600 dinara, kojima je izgrađena konstrukcija učionice na otvorenom u školskom dvorištu.

Veoma smo ponosni na činjnicu da Muzička škola već 12 godina organizuje festival umetničke muzke LEDAMUS. Iako je ova godina zbog pandemije virusa Korona u mnogome promenila način života, pa samim tim i kulturna dešavanja, uspeli smo da uspešno realizujemo festival u periodu od 07.10 do 04.11.2020. godine, poštujući sve preporučene preventivne mere. I ove godine nije izostala podrška grada Leskovca koji je zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja, kao i sponzotrom osiguravajućom kućom „Dunav osiguranje“, bio pokrovitelj LEDAMUSA. Koliko se Grad zalaže za kulturu i vodi računa o pravim vrednostima, pokazuju izdvojena sredstva u iznosu od 1.250.000 dinara.

U okviru festivala imali smo devet koncerata, četiri razgovora sa umetnicima koji su nastupili na festivalu i dve održane tribine.

Koliki odjek u društvu ima kulturni i umetnički život Leskovca, govori nam i činjenica da je RTS u popularnoj emisiji „Šarenica“ posvetio emisiju o dešavanjima u našem gradu. Gostujući u emisiji direktorka škole, Biljana Miljković je predstavila LEDAMUS – Leskovačke dane muzike, kao jedan od brendova Leskovca.

Pogledaj takodje

U Leskovcu, Vlasotincu i Lebanu 27 novozaraženih, Korona potvrđena i kod 9 penzionera i 2 učenika

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Leskovac pokazuju nastavak trenda blago porasta broja novozaraženih u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *