hotel bell

“Muzeji za 10” i “Renesansne priče” u galeriji Kulturnog centra

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” i izložbe “Vratimo se korenima” u galeriji Kulturnog centra održana je slikarska radionica pod nazivom “Renesansne priče”, koju su organizovali Kulturni centar Vlasotince i udruženje “Artizan”.

Radionicu za učenike od 11 do 14 godina je vodio akademski slikar i likovni pedagog Jovan Spasić, koji je i učesnik pomenute izložbe.

Po njegovim rečima, cilj radionice je da se učesnici upoznaju sa procesom nastanka jedne slike, da se malo bolje upoznaju sa renesansnom umetnošću i sa najpoznatijim umetničkim delima iz tog perioda.

“Danas ćemo decu upoznati sa samim procesom nastanka jedne slike, od pripremanja podloge i materijala za rad do stvaranja umetničkog dela. Svaki učesnik radionice biraće temu po svom izboru i na kraju će imati svoju umetničku sliku. S obzirom da su za renesansnu umetnost karakteristične religiozne teme i portreti, očekujem da će baš to inspirisati naše učenike”, istakao je Jovan Spasić.

“Deca su uz stručno vođenje mladog umetnika i vrsnog pedagoga imala priliku da se oprobaju u slikanju portreta po uzoru na renesansne slikare. Uz kratku priču o tome kako su nekada stari majstori izrađivali portrete, Jovan ih je vodio korak po korak do cilja. Pored toga što su deca imala priliku da slikaju na platnu i da nauče kako se radi portret, ona su naučila kako se mešaju boje i održava pribor sa kojim rade. Ovakve radionice nam omogućavaju da kod dece razvijamo kreativnost, da im pomognemo da savladaju nove i razvijaju postojeće sklonosti”, kaže Jasmina Zlatković.

Deca su inspirisana poznatim delima starih majstora imala priliku da kreiraju sopstvena umetnička dela. Na kraju radionice su na platnima zablistali Leonardo, Botičeli, Ticijan.

Izvor: kcvlasotince.rs

Check Also

Leskovac bogatiji za dve devojčice i dva dečaka

U prethodna 24 časa u porodilištu Opšte bolnice Leskovac rođene su četiri bebe. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *