Muzej na otvorenom dobija finalne konture: Počasno mesto za pitos iz VI VEKA

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Pitos iz VI veka

Projekat ”Heterotopija”, koji leskovački muzej realizuje u saradnji sa opštinom Botevgrad, ušao je u završnu fazu. Ulaz i centralni hol su rekonstruisani, a gotov je i Lapidarijum

Rok za završetak projekta, vrednog više od pola miliona evra, istekao je pre dve nedelje, ali se čini da je gro posla već gotovo. Od pre par dana, u staklenu vitrinu, u centru Muzeja na otvorenom, postavljen je pitos iz VI veka, posuda velikih dimenzija za smeštaj i čuvanje hrane, pronađena na lokalitetu u opštini Medveđa.

Na betonskim postamentima po ivicama Lapidarijuma, stoje četiri zavetna oltara posvećena Herkulu, koji datiraju iz druge polovine II veka, a iskopani su u Pustom Šilovu, nadomak rudnika Lece. Božanstvo Herkul, smatrao se zaštitnikom bogova i ljudi, rudara, putnika i trgovaca.

Tu su i oltari posvećeni bogu Liberu, s kraja II i početka III veka, nađeni u porti Crkve Svetog Prokopija u Šilovu. Podigao ih je Flavius Lucius za svoje i zdravlje seljana. Liber je, inače božanstvo plodnosti i vegetacije, kasnije asimilovano sa Bahusom i Dionisom. Poštovan je kao zaštitnik vinogradara, kojih je, u ovom kraju, izgleda bilo unazad vekovima.

Zbog toga su poslednji, ili prvi u nizu, u zavisnosti odakle dolazite prema Muzeju, postavljeni ostaci presa za ceđenje grožđa, pronađeni u opštini Lebane. Vinovu lozu, kako stoji na informativnoj tabli, u Srbiju je, iz Italije, doneo rimski car Probo, inače rođen na ovim prostorima.

U okviru projekta ”Heterotropija”, osim Lapidarijuma, sa vrednim i zanimljivim eksponatima i pričama o dalekoj prošlosti na ovim prostorima, uređeni su ulaz u muzej i glavni hol, koji je dobio i zanimljive bočne portale.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *