Početna / KULTURA / MORAVCI I FRANCUZI BRAĆA PO ORUŽJU U utorak otvaranje izložbe leskovačkog Narodnog muzeja u Parizu

MORAVCI I FRANCUZI BRAĆA PO ORUŽJU U utorak otvaranje izložbe leskovačkog Narodnog muzeja u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u utorak će biti otvorena izložba Narodnog muzeja Leskovac „Moravci i Francuzi – braća po oružju (1916-1918).

U toku su završne pripreme i postavljanje izložbe „Moravci i Francuzi – braća po oružju, Uspomene i priče iz rata – (1916-1918)“ ili na francuskom jeziku „Moraves et Français – frères d’armes – Souvenirs et histoires de la guerre – (1916-1918)“ koja će svečano biti otvorena u sredu 12. septembra u 19:00 časova.

Osnovna ideja autora je da projektom MORAVCI I FRANCUZI – BRAĆA PO ORUŽJU (1916-1018), USPOMENE I PRIČE IZ RATA, podseti javnost na značajne događaje koji se pamte, poštuju, obeležavaju i izučavaju, da se sačuva od zaborava teško vreme stradanja i patnje našeg naroda, ali i bratstva srpskih i francuskih ratnika iskovanog u ratnom vihoru, o žrtvama koje je Francuzi i Srbi podneli za oslobođenje Srbije i dela Balkana u Velikom ratu.
Moravci, kako su nazivani pripadnici Moravske divizije, su uglavnom bili seljaci, domaćini i mladići za koje su njihove porodice, sela i varoši bili ceo svet. Oni su se, posle dva balkanska rata, i u Velikom ratu – Evropskom, kako su ga učesnici zvali, u jeku žetve, odazvali na poziv otadžbine. Zahvaljujući besprimernoj izdržljivosti i hrabrosti, borili su se krajnje požrtvovano.

Mnogi vojnici Moravci izlečeni i oporavljeni na Krfu, koji su potom uzeli učešća u borbama na Solunskom frontu rame uz rame sa francuskim vojnicima, upravo su kao najbrojnici deo jedinica Moravske divizije, kao i srpske vojske, srpski vojnici-seljaci, gajili prema Fracuzima osećanja iskrenog prijateljstva, divljenje i zahvalnost.

Namera nam je da se kroz uspomena i priča običnog vojnika, i francuskog i srpskog, predstavi živo i verno, pored ratnih operacija, i drugi aspekt Velikog rata, svakodnevni život vojnika van rova jezikom učesnika zabeleženim u ratnim dnevnicima, beleškama, dopisnim kartama, fotografijama. Pričama o, osećanjima, snovima, druženju u najzanimljivijim događajima; o susretu francuskih vojnika sa žiteljima oslobođenih gradova 1918. godine: Vranja, Leskovca, Niša, Bele Palanke, Pirota, Knjažvca, Zaječara, Bora… Priča o žutom cveću i «Bon žuru», koja je prešla u legendu… itd.

Autori izložbe su muzejski savetnici Mira Ninošević i Veroljub Trajković.

Pogledaj takodje

Čišćenje i dezinfekcija hale „Plavi paviljon“ u kojoj će biti distributnivni centar za pakete

Na osnovu Odluke Gradskog veća sa 130. sednice na kojoj je usvojeno da će svim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *