hotel bell

Mobilni autobus za skrining aneurizme abdominalne aorte, u Leskovac stiže 10. aprila

Klinika za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog centra Srbije, u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije, a uz podršku Ministarstva zdravlja, sutra počinje prvu kampanju skrininga na aneurizmu trbušne aorte

Aprilskom akcijom obuhvaćeno je osam gradova, među kojima je i Leskovac, a mobilni autobus će u naš grad stići 10. aprila, potvrđuje za Dnevnik juga, direktor leskovačke bolnice, Nebojša Dimitrijević:

– Zbog rekonstrukcije bolnice, odlučili smo da autobus bude stacioniran ispred Doma zdravlja, od 8- 14 sati. Narednih dana ćemo javnost detaljnije obavestiti o načinima prijavljivanja, ali se preporuka skrininga aneurozme abdominalne aorte, odnosi, pre svega, na starije od 50 godina.

Kampanja se sprovodi u skladu sa preporukama Evropskog vodiča dobre kliničke prakse za dijagnozu i lečenje aneurizme abdominalne aorte:

– Aneurizma aorte se otkriva najčešće slučajno. Vrlo je opasna, jer prilikom pucanja, pacijent iskrvari u roku od 1,5 do 2 minuta, a u takvim slučajevima, najčešći ishod je smrt. Kada se ranim skriningom,, odnosno ultrazvučnim pregledom otkrije, uradi se intervencija i čovek nastavi da živi sasvim normalno. Njeno prisustvo u organizmu nije moguće utvrditi, jer je potpuno asimptomatska, ističe Dimitrijević.

Dodaje da se aneurizma aorte može naći bilo gde u organzmu, ali je na abdomenu, odnosno stomaku, najčešća.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *