Mitropolit Damaskin – Leskovčanin koji je ljude vratio u pravoslavlje, doneo Ustav, podigao hramove i zgradu episkopije

Rođen 1892. godine u Leskovcu, kao Dragutin Grdanički, od roditelja Jovana, trgovca, i majke Paraskeve.

Bogosloviju završio u Beogradu, Duhovnu akademiju u Petrogradu, a filosofski fakultet sa doktorskim stepenom, u Friburgu, Švajcarska.

Rukopoložen 1913. godine u čin jerođakona. Po svršenim studijama postavljen, kao jeromonah, za paroha i veroučitelja naše izbegličke kolonije u Oksfordu. Do izbora za episkopa bio je profesor bogoslovije, prvi sekretar patrijaršije i docent Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.
Hirotonisan za episkopa mukačevsko-prjaševskog u Sremskim Karlovcima 30. novembra 1931. U novoustanovljenoj Mukačevsko-prešovskoj eparhiji episkop Damaskin je vratio svu inteligenciju iz unijatstva u pravoslavlje, doneo Ustav eparhije, podigao veći broj hramova, uputio na školovanje u srpske bogoslovske škole zavidan broj svešteničkih kandidata i podigao u Mukačevu zgradu episkopije.

Godine 1938. premešten za episkopa američko-kanadskog, a godinu dana kasnije za episkopa banatskog.

Za mitropolita zagrebačkog izabran 20. maja 1947. U isto vreme administrira i Pakračkom eparhijom sve do 1951. godine. Naučne radove iz oblasti pastirskog bogoslovlja, omilitike i liturgike objavljivao u Bogoslovlju i Glasniku. Celi životni vek posvetio je izučavanju crkvene muzike, ali nije doživeo štampanje svoga životnog djela: «Zbornik crkvenih pjesama» na srpskom i crkvenoslovenskom jeziku,koje je objavljeno posle njegove smrti.

Upokojio se 7. oktobra 1969. godine u Beogradu. Sahranjen je u manastiru Vavedenje na Topčideru.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *