hotel bell

Ministarstvo za zaštitu životne sredine finansira početak probnog rada Postrojenja za preradu otpadnih voda – Gradonačelnik Cvetanović i ministarka Vujović potpisali aneks ugovora vredan 42,5 miliona

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović potpisali su danas u Aneks 4 osnovnog ugovora o sufinansiranju izgradnje Postrojenja.

Potpisivanjem ovog aneksa obezbeđuju se sredstva za puštanje u rad objekata linije vode što predstavlja preduslov za puštanje u rad linije mulja. Vrednost ugovora je oko 42,5 miliona dinara.

Nakon potpisivanja ugovora medijskim ekipama se najpre obratio gradonačelnik Cvetanović. Govorio je o projektu „Upravljanja otpadnim vodama grada Leskovca“ ističući činjenicu da je grad na Veternici pionir u ekološkim projektima u Srbiji i podvukao značaj podrške Ministarstva zaštite životne sredine, Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandar Vučića koji ulažu mnogo energije, truda i sredstava u oblast zaštite životne sredine i podizanju ekološke svesti.

„Ekološki projekat na koji smo kao lokalna samouprava neizmerno ponosni „Upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca“ se sastoji iz tri komponente, odnosno tri različita projekta koji čine jedinstvenu celinu. Kada govorimo o prvoj komponenti projekta, izgradnji gradskog kolektora u dužini od 5150 metara, moram da naglasim da je prethodno rukovodstvo imalo neslavni pokušaj izgradnje istog. Taj projekat vredan nekoliko miliona evra je propao, a loše postavljene cevi su nam sve vreme zadavale muke. Ministarstvo zaštite životne sredine je u izgradnju kolektora uložilo 464 miliona dinara, i slobodno mogu da kažem da je kolektor postao simbol našeg uspeha. Uspeli smo da taj kompleksan projekat završimo za nepune dve godine uprkos pandemiji i poteškoćama zbog starog kolektora. Danas je i zvanično Gradska uprava donela rešenje o upotrebnoj dozvoli za gradski kolektor. Druga komponenta projekta Izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda se sastoji iz dve faze. Prva faza: objekti linije vode i delimičnog tretmana mulja za 86.000 stanovnika koja je koštala 10,4 miliona evra, finansirana je od strane Evropske unije. Prošle godine, završena je i druga faza Centralnog postrojenja – objekti linije mulja, koju je finansiralo ministarstvo iznosom od 497,5 miliona dinara. To su stvarno velike cifre i velika pomoć Vlade i predsednika Republike Srbije koji se prilikom posete Postrojenju uverio da imamo nameru da završimo projekat, zato svima zahvaljujem na pruženoj podršci. Treća komponenta projekta je proširenje, odnosno izgradnja kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta sa teritorije grada za 20 hiljada ekvivalenata. Realizacija ORIO projekta je omogućena sporazumom između Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Ministarstva za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Holandije koja je finansijer sa oko 8 miliona evra. Navedenim će se se zaokružiti jedna važna celina koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta života građana i očuvanje životne sredine“ – rekao je danas gradonačelnik i osvrnuo se na akcije uređenja javnih površina koje grad Leskovac u kontinuitetu svakog vikenda uspešno sprovodi osam godina zahvaljujući kojima je uređeno oko 500 lokacija i uklonjeno oko 5500 tona otpada. Govoreći o dva ugovora o sufinansiranju pošumljavanja Leskovca u vrednosti 1,5 miliona dinara i gasifikacije kotlarnice „Crvena Zvezda“ vrednosti 23 miliona dinara, za koji 18 miliona dinara izdvaja Ministarstvo, dok je učešće grada 5 miliona dinara, gradonačelnik je apostrofirao dobru saradnju Ministarstva i grada i izrazio želju da ministarka Vujović ozvaniči početak projekta.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon potpisivanja ugovora istakla je:

„Videla sam kolike ste napore i sredstva uložili, i vi kao Grad i mi kao ministarstvo i Vlada Republike Srbije u kolektor koji je bio nepohodan kako bi ovo postrojenje počelo da radi. Na ovom projektu i postrojnju su postojali razni problemi, godinama se odlagala izgradnja, ulagana su sve veća i veća sredstva, sve do 2013. godine kada ste odlučno krenuli u borbu sa tim i potrudili se da učinite život građana Leskovca boljim. Hvala vam na energiji koju ste uložili a mi smo uvideli važnost ovog projekta i zbog toga uložili dodatna sredstva upravo u ugovor koji je maločas potpisan. Vaše iskustvo iz prethodnog perioda, ali i sada kada ovo postrojenje izgleda po najsavremenijim standardima, je izuzetno važno kao primer dobre prakse za sva buduća postrojenja koja ćemo graditi. Ministarstvo, na čijem sam čelu, treba da gradi u narednom peridou 27 postrojenja za preradu otpadnih voda i to je ono na čemu se intezivno radi.“

„Meni je izuzetno drago kada čujem za vaše akcije čišćenja jer svakako ćemo se truditi da to bude praksa u svim gradovima, a i ministarstvo će učestovati u uklanjanju mini deponija. Ono što je važno jeste da postoji gradska deponija na koju će se odlagati taj otpad, a vi to imate, a ono što ja molim sve jedinice lokalne samouprave jeste da pojačaju kontrolu, da bi ono što očistimo ostalo čisto. Kada govorimo o drugom projektu za koji je ministarstvo raspisalo konkurs jeste borba sa aerozagađenjem, izuzetno mi je drago da ćemo jednu kotlarnicu kakva je Crvena zvezda zameniti na ekološki prihvatljivije energente,“ – dodala je ministarka Vujović.

Pre potpisivanja ugovora ministarka Irena Vujović i gradonačelnik Cvetanović obišli su objekte prve i druge faze izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i gradski kolektor. Tokom obilaska o detaljima izgradnje i načinu funkcionisanja govorili su Budimir Stojiljković, zadužen za projekat Izgradnje gradskog kolektora i Maja Milošević Milojić, direktor Jedinice za implementaciju projekta za prečišćavanje otpadnih voda.

Check Also

Za nerazvijene lokalne samouprave 365 miliona: Pravo na kokurisanje ima svih pet opština u Jablaničkom okrugu

Radi se o Programu Vlade Srbije, usvojenom na poslednjoj sednici, za podršku unapređenju razvoja izrazito …

Оставите одговор