Home / DRUŠTVO / Ministarstvo rada: Poslodavci da poštuju mere zaštite, a zaposleni da instaliraju aplikaciju za merenje UV zračenja
hotel bell

Ministarstvo rada: Poslodavci da poštuju mere zaštite, a zaposleni da instaliraju aplikaciju za merenje UV zračenja

Obavljanje poslova na otvorenom, narednih dana, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura, podseća poslodavce Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poslodavci ne mogu uticati na spoljašne faktore, ali su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise. Njihova obaveza je da Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini, procene rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama.

To, u praksi, znači čestu zamenu zaposlenih koji obavljaju poslove na otvorenom, češće pauze uz, obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde radnici mogu da se sklone od sunca i rashlade, te informisanje zaposlenih o simptomima koje izazivaju visoke temperature i pružanje prve pomoći u slučaju da dođe do zdravstvenih problema.

Zaposleni koji rade na otvorenom i izloženi su povećanom riziku od raka kože i oštećenja oka, zbog izlaganja suncu, sada mogu sami da izmere nivoe štetnog ultraljubičastog zračenja na svojoj lokaciji. Potrebno je da, na svoje mobilne telefone, instaliraju aplikaciju “SunSmart Global UV“, koju su pokrenuli Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada.

Ona pruža petodnevne UV i vremenske prognoze na lokacijama širom sveta. Ističe vremenske intervale, kada je zaštita od sunca neophodna. Zasnovana je na UV indeksu, sa skalom od 1 do 11. Prilagođavanje uslovima rada na otvorenom i korišćenje zaštite od sunca, preporučuje se kada je UV indeks veći od 3.

UV oštećenja su kumulativna, a zračenje može biti štetno, kada su ljudi suncu izloženi duže vreme, čak i na niskim nivoima. Aplikacija “SunSmart Global UV“, je koristan alat za pomoć poslodavcima i zaposlenima u identifikaciji “opasnih“ uslova rada i može se besplatno preuzeti na sledećem linku:  https://play.google.com/store/apps/details?id=au.org.cancervic.globaluv…

Takođe, Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, resornog Ministarstva mogu se pronaći na sledećem linku: https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/smernice-za-bezbedan-i-z… .

Check Also

Rode odmarale, Hitna pomoć imala 17 kućnih poseta i 46 pregleda

Rode su odmarale u danu za nama. Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 časa u …

Оставите одговор