hotel bell

Ministar Zoran Đorđević uručio sertifikate polaznicima obuke ručnog tkanja, necanja i veza

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uručio je danas u Palati Srbije sertifikate polaznicima koji su uspešno završili obuke ručnog tkanja, necanja i veza.

Obuku je uspešno završilo 106 polaznika iz Bora, Novog Pazara, Kraljeva, Leskovca, Niša, Prokuplja, Beograda, Subotice i Kraljeva.

Dobijanje ovih licenci znači zadržavanje nekih strarih zanata koji su imali tendenciju da nestanu i pokazuje jednu želju Vlade Srbije da vrate te zanate, a sa druge strane da pokaže veću brigu o ženama iz ruralnih mesta, rekao je ministar za rad.


Vaš doprinos je svakako veliki, jer pokazujete da želite da ostanete tamo gde sada živite, da Srbija nije samo Beograd, da su i svi ostali krajevi Srbija i da svojim radom pokažete da može lepo da se živi i prihoduje“, rekao je Đorđević.

Dobitnicima sertifikata obratio se i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović koji je rekao je jedan od ciljeva koji je postavljen pred ovu službu jeste ulaganje u ljudski kapital i vidove radne snage.

„Ova obuka daje konkretan rezultat, a to je sam proizvod koji predstavlja našu kulturu i tradiciju“, rekao je Martinović.

Obuku je sprovela Etno mreža kao strukovna organizacija koja okuplja lokalna zanatska udruženja i bavi se očuvanjem tradicije.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović rekla je da u okviru ove obuke je bilo 106 polaznika, a sa njima je radilo 16 mentora. Polovina polaznika položilo je sa najvišom ocenom, dodaje Jovanović, što, kako kaže, daje odličan rezultat.

Dvomesečne radionice su organizovane u okviru programa obuka za tržište rada koji podržava Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) za radno osposobljavanje trajno nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja. Obuke koje su su organizovane u zanatskim radionicama na lokalu pohađale su i 53 polaznice iznad 50 godina starosti koje su novim veštinama dobile jedinstvenu priliku za dodatni prihod i radno angažovanje na izradi rukotvorina kao poslovnih poklona.

Izvor: tanjug

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор