Home / DRUŠTVO / Ministar Ruzić: Uvođenje državne mature obezbeđuje efikasnost, transparentnost i pravednost za sve učenike
hotel bell

Ministar Ruzić: Uvođenje državne mature obezbeđuje efikasnost, transparentnost i pravednost za sve učenike

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ocenio je da bi uvođenje državne mature obezbedilo efikasnost sistema, transparentnost procesa polaganja, a pre svega pravednost i jednaka prava učenika koji imaju nameru da nastave školovanje na fakuletima i visokim školama.

Po ranijim najavama Ministarstva, državna matura bi trebalo da se organizuje 2022./2023. godine, a za stručne i umetničke škole 2023./2024. godine.

Na okruglom stolu koji je održan u okviru javne rasprave o Predlogu strategije obrazovanja do 2030., on je takođe izneo i ključne novine koje ta strategija donosi.

Cilj je, kako je rekao, da što više dece bude obuhvaćeno obrazovanjem, da se potrebe privrede i obrazovnog sistema podudaraju i da se kroz dualno obrazovanje buduće generacije pripreme za sticanje znanja, veština i kompetencija.

„Biće intenzivirana podrška obrazovno-vaspitnim ustanovama u radu na promovisanju standardizovanog srpskog jezika, kao i rad na razvoju akreditacije i ostvarivanju programa stručnog usavršavanja za nastavnike koji predaju srpski jezik u inostranstvu“, naveo je ministar.

Nacrtom Stategije predviđeno je i formiranje resurs centara koji će, prema njegovim rečima, obezbediti stručnu podršku zaposlenima u obrazovanju koji rade sa decom ometenom u razvoju i povećati dostupnost stručne podrške deci, učenicima i porodicama.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор