Miholjski susreti sela u bojničkom kraju: Tako se čuvaju tradicija i običaji pod Radanom

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Na osnovu ugovora sa Ministarstvom za brigu o selu, i u opštini Bojnik su organizovani Miholjski susreti sela, a ova zanimljiva kulturno-zabavna, turistička, sportska i gastronomska manifestacija, započeta je u Donjem Konjuvcu

Cilj Miholjskih susreta sela jeste očuvanje kulturno-istorijske baštine, a u bojničkoj opštini posebno okupljanje i druženje ljudi sa podradanskog područja. U Donjem Konjuvcu su, na otvaranju manifestacije održana takmičenja u pripremi tradicionalnih jela, pod nazivom ”Zaboravljeni recepti juga” i basketu.

– Ideja je obogaćivanje društvenog života stanovnika u raralnim delovima Srbije, ali i negovanje bogate tradicije. Za današnja takmičenja prijavljene su po četiri ekipe: Majkovca, Lapotinca, Gornjeg Brijanja i domaćina. Vrlo smo zadovoljni odzivom, i mislim da se lokalna samouprava dobro snašla u organizaciji, obzirom da nam je ovo prvo učešće u manifestaciji. Još samo da nas vreme dobro posluži i verujem da će Miholjski susreti sela, u opštini Bojnik, postati ne samo tradicionalna, već i jedna od omiljenih manifestacija, rekao je šef kabineta predsednika opštine, Danilo Krivokapić.

Kvalitet i ukus spravljenih jela, ocenjivao je stručni žiri na čelu sa Ivicom Zdravkovićem, predavačem na Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu.

I upravo odlukom stručnjaka, pobeda je pripala Donjem Konjuvcu, drugo mesto su zauzele domaćice iz Majkovca, a treće iz Lapotinca. Najbolji basketaši su žitelji Donjeg Konjuvca.

Miholjski susreti nastavljeni su u Majkovcu, živopisnom planinskom selu na obroncima Radana, gde se okupilo mnogo mladih.

Ekipa domaćina je bila pobednik u pripremi lokalnih gastronomskih specijaliteta, ispred Donjeg Konjuvca i Lapotinca.

Učesnike je pozdravio pomoćnik predsednika opštine Bojnik, Boban Petrović, koji je naglasio da su pored druženja i nadmetanja, Miholjski susreti, prilika da se prikaže gastronomsko, etnološko, prirodno i kulturno bogatstvo ovog kraja.

Majkovčani su se potrudili da, i kroz sportske igre, ožive nekadašnje igre. Tako su se učesnici nadmetali u skoku u dalj iz mesta, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca i trci s džakovima.

Miholjski susreti se nastavljaju u Gornjem Brijanju, koje je pripremilo bogat kulturno-umetnički program i turnir u malom fudbalu.

Ove godine, u Miholjskim susretima sela učestvovaće više od 1.300 sela iz čitave Srbije, a procenjuje se da će okupiti oko 150.000 ljudi.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Sećanje kroz darivanje -Učenici iz Bojnika u znak sećanja na svoje drugare iz Ribnikara organizovali uskršnji bazar

Učenici Tehničke škole “Boško Krstić” iz Bojnika i njihovi predmetni profesori Tatjana Stanković i Dragan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *