hotel bell

Miholjski susreti sela po drugi put u Lebanu

U organizaciji opštine Lebane minulog vikenda održani su „Miholjski susreti sela“.

Drugu godinu za redom pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu uspešno se održava ova manifestacija sa ciljem oživljavanja sela i vraćanja kulturnih i sportskih događaja u selima.

Kulturno-umetnički deo manifestacije održan je u subotu u selu Grgurovce kraj stare vodenice koja je i danas u upotrebi. Održano je takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, koje će doprineti da se stari recepti i tajne kulinarstva sačuvaju od zaborava…

Predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović, posetivši ovu manifestaciju zahvalio se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za brigu o selu, kao i svim učesnicima i onima koji su bili u organizaciji, rekavši da su susreti sela nekada bili tradicionalni i dobro posećeni na ovim prostorima u nekom trenutku su se prekinuli, a mi se trudimo da obnovimo tu tradiciju.

„Uz pomoć Ministarstva za brigu o selu ponovo imamo tu priliku da se družimo i takmičimo po našim selima i na taj način damo im na značaju i oživimo ih. Iz godine u godinu imamo više takmičara, disciplina za takmičenje i posetioca. Trudimo se da prezentujemo sve ono dobro što imamo u našem kraju. Nadam se da će „Miholjski susreti sela“ opet biti tradicionalna manifestacija“ poručio je predsednik Bogdanović.

Ekipe sela sa teritorije opštine Lebane narednog dana nadmetale su se u 11 sportskih disciplina u selu Pertate (bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa, obaranje ruku, odbojka, poligon, narodno rvanje, skok udalj, skakanje u džaku, fudbal i šah).

Prvo mesto zauzela je ekipa sela Šumane, drugo mesto ekipa sela Cekavica, dok je treće mesto zauzela ekipa sela Donje Vranovce – Veliko Vojlovce.

Nakon završenih sportskih nadmetanja predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović, uručio je pehare, medalje i zahvalnice pobednicima i učesnicima Miholjskih susreta sela 2022.god.

Svi posetioci i učesnici uživali su u tradicionalnim jelima, pitama, slatkišima, zvuku izvornih instrumenata i pesama, duh i tradicija sela opet su oživeli, pa se čuo i dijalekat ovih prostora

Check Also

NOVI SUPER IZAZOV JE PRED TOBOM: Preuzmi kontrolu nad ovim helikopterom i priključi se ludoj zabavi!

Meridian sa ponosom predstavlja Super Heli! Meridian ponosno predstavlja najnovije izdanje koje ekskluzivno možete isprobati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *