Medjureginalno takmičenje učenika elektrotehničkih škola održano u Leskovcu

U Tehničkoj školi “Rade Metalac“ u Leskovcu danas je, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zajednice elektrotehničkih škola Srbije, održano 22. Međuregionalno takmičenje učenika elektrotehničkih škola.

Preko 120 učenika iz 13 škola sa područja Jablaničkog, Pčinjskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Zaječarskog, Borskog, Kosovskomitrovačkog i Kosovskog okruga takmičilo se iz predmeta osnova elektrotehnike 1 i 2, elektronike i energetske elektronike.

 

Učenike je pozdravio direktor Tehničke škole u Leskovcu, Slavoljub Stanojević, koji se tom prilikom zahvalio lokalnoj samoupravi i Zajednici elektrotehničkih škola na dobroj saradnji i svesrdnoj pomoći.

 

– Siguran sam da ova škola ide pravim putem, jer se u njoj školuju kadrovi koji će u budućnosti biti nosioci industrije našeg grada i okoline. Ni jedna država na svetu nije prosperitetna ukoliko nema jaku industriju, pa se i razvoj naše zemlje i Leskovca, osim na poljoprivredi i trgovini, treba zasnivati i na industriji, dodao je Stanojević.

On je učenicima poručio da, iako su uložili maksimalne napore da se danas predstave u što boljem svetlu, moraju da budu svesni toga da ne mogu svi biti prvi, ali da, bez obzira na rezultate, oni predstavljaju elitu ovog dela Srbije u oblasti elektronike. Iskoristite ovaj dan za postizanje uspeha, ali i za druženje i sticanje novih iskustava, rekao je Stanojević, poželevši učenicima puno sreće na takmičenju.

 

Sekretar Zajednice elektrotehničkih škola Srbije, Nebojša Sokolović izjavio je da je leskovačka Tehnička škola uvek bila dobar domaćin mnogih takmičenja.

– Niški region je značajan faktor u oblasti elektrotehnike, a uspehu je doprinela upravo saradnja sa dobrim školama u okruženju, kakva je i leskovačka, rekao je Sokolović.

 

Takmičenje je otvorio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je rekao da je ono dobra prilika da učesnici provere svoje sposobnosti koje izlaze iz okvira standardnog školskog programa.

– Organizovanje ovog takmičenja ujedno je i potvrda kvaliteta leskovačke Tehničke škole, vaspitno-obrazovne ustanove koja ove godine proslavlja 130 godina svog postojanja. Njen dosadašnji rad obeležio je razvoj zanatskog obrazovanja, pripremanje inženjera kao i stalno zalaganje za uvođenje novih obrazovnih profila i novih tehnologija u nastavi. Upravo je stalno unapređenje nastavnog procesa jedan od razloga što ovu školu, šestu po veličini u Srbiji pohađa preko 1500 učenika, rekao je gradonačelnik. Ulaganje u obrazovanje jedan je od prioriteta našeg grada jer smatramo da je investiranje u edukaciju mladih – način da naša zemlja bude razvijenija i perspektivnija, objasnio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, podsećajući leskovačke učenike na rad Fonda za mlade talente, preko koga je do sada nagrađeno više od 700 đaka i studenata.

 

Unapređenju nastavnog procesa u Tehničkoj školi, lokalna samouprava je doprinela i izdvajanjem 170 hiljada dinara iz budžeta za kupovinu 3D štampača, dok je ova obrazovna ustanova učestvovala sa 60 hiljada.

 

– Reč je o uređaju budućnosti, koji će učenicima omogućiti da još više razviju preduzetnički duh. U velikom broju stručnih predmeta, đaci rade modeliranje elemenata i sklopova mašina uređaja, a finale svog rada mogu videti samo na monitoru računara. Sada, sa 3D štampačem, koji je u čitavom svetu poslednja reč tehnike, to mogu da odštampaju u prostoru, da izliju od plastike i da vide kako proizvod, od nekog drugog materijala, stvarno izgleda u prirodi, i da, ukoliko je potrebno, izvrše korekciju, objasnio je direktor škole, Slavoljub Stanojević.

 

Preciznost ovog uređaja, koji, sem leskovačke, poseduje još samo jedna škola u Srbiji je velika i meri se u mikronima. Njegova nabavka od posebnog je značaja za livce, koji moraju da naprave model, pa kalup, pa onda da izliju seriju. Na ovom štampaču se mogu praviti upravo ti modeli i to mnogo brže i jeftinije, objasnio je Stanojević.

Gradonačelnik je danas najavio i nova ulaganja u Tehničku školu.

Preko 33 miliona dinara, Grad Leskovac i Vlada Srbije izdvojiće za renoviranje i adaptaciju objekta i unapređenje energetske efikasnosti u ovoj obrazovnoj ustanovi. On je rekao da, nažalost, Ministarstvo prosvete nema osećaj da su neka zanimanja davno prevaziđena, i da učenici, po završetku školovanja, teško dolaze do posla.

 

– U razgovoru sa rukovodstvom škole došli smo do zaključka da se, sa veoma malim ulaganjima, učenicima može pružiti mogućnost da svoje znanje praktično primene, i da dobiju ekonomski opravdane proizvode. Potrebni su nam mladi ljudi sa inovativnim idejama, i nadamo se da će resorno ministarstvo imati više sluha i da će se u Tehničkoj školi školovati kadrovi i za nova, perspektivna zanimanja, dodao je gradonačelnik.

 

Cvetanović je sa rukovodstvom škole danas obišao i fiskulturnu salu, gde je postavljen mini golf teren. Za njegovu izradu iskorištena je oštećena iverica od školskog inventara, i sa minimalnim ulaganjem od oko 20 hiljada dinara stvoreni su uslovi za rekreaciju učenika i upošljenika škole, uz mogućnost da teren koriste i građani tokom letnjeg raspusta. U perspektivi je i postavljanje ovakvog terena na nekoj od gradskih lokacija, rečeno je danas u Tehničkoj školi.

A. Jovanović

Check Also

U petak počinje “Paradajz fest” (Program)

U periodu od 19. do 21. jula 2024. godine u opštini Lebane održava se manifestacija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *