Martovska klasa vojnika položila zakletvu u kasarni “Vojvoda Petar Bojović” (FOTO/VIDEO)

Martovska klasa vojnika na doborovoljnom služenju vojnog roka položila je danas zakletvu u kasarni “Vojvoda Petar Bojović” u Donjem Sinkovcu.

Polaganju zakletve prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović i predstavnici lokalnih samouprava iz Jablaničkog okruga.

-Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što danas ovde stojim sa vama. Sa mladićima i devojkama, sa ovom dragom decom koja su spremna da svoje vreme, rad i trud ulože za dobrobit svoje zemlje. Jedna od tradicija neše zemlje je dobro obučena vojska, a sve dok imamo decu koja nisu zaboravila našu tradiciju i našu prošlost, naša zemlja će imati i svetlu budućnost. Služiti vojsku znači služiti otadžbini i biti u službi najsvetijeg cilja, a to je odbrana mira i slobode.
Vojska je oduvek bila velika životna škola. Zahvaljujući vojsci, njeni pripadnici su sazrevali, vaspitavali se i iz nje izlazili kao bolji ljudi. Grad Leskovac, Srbija i naš narod treba da budu ponosni na ove mlade ljude koji su svojevoljno odlučili da služe vojni rok i da se posvete uzvišenom cilju, bezbednosti Republike Srbije i njenih građana – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leskovac je istakao da je polaganje zakletve svečan i važan čin u životu vojnika.

-Vojska Srbije uživa zaista veliko poverenje građana. Ona je bila i ostala nezaobilazan faktor stabilnosti u zemlji i regionu. Njeni pripadnici pomagali su stanovništvu u vanrednim situacijama, učestvovali u mirovnim misijama, ali i doprinosili ostvarivanju spoljno-političkih interesa naše zemlje i do sada se mnogo puta do sada pokazalo se da je veza između vojske i naroda jaka. Vašim roditeljima čestitam što su im deca izrasla u odgovorne ljude koji znaju da vole i poštuju svoju zemlju. Vama čestitam na položenoj zakletvi. Imajte njene reči na umu uvek, jer reči ove zakletve su osnov časti i poštenja. Uvažene starešine, vama čestitam na ovolikom broju mladića i devojaka čiji ste učitelji, vaspitači, čak i roditelji. „Odnosite se prema svojim vojnicima kao prema svojoj deci i oni će vas slediti u najdublje doline; gledajte na njih kao na svoje voljene sinove i oni će stajati pored vas čak i pred najvećim preprekama“ (citat: kineski general Sun Cu). Veoma sam ponosam na sve vas. Na kraju vam želim da nikada ne budete u prilici da znanja i sposobnosti koje steknete u vojsci proverite u praksi. Živela Vojska Republike Srbije! Živela Srbija! – istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da bez jake vojske ne može biti ni mira i stabilnosti.

– Danas ste dali reč, reč tešku i veliku, opredeljujuću, reč da ćete čuvati,braniti svaku stopu naše voljene Srbije, naš način života. Od toga kako ćete poštovati datu reč zavisi da li ćemo moći da kažemo da li živimo u slobodnoj zemlji, među slobodnim ljudima. Reč koja određuje život svakog našeg deteta, naše pravo da određujemo svoj put, da određujemo svoj način života, da odredimo kako ćemo birati prijatelje i ko će biti naši neprijatelji. Od toga  kako budete poštovali svoju reč zavisi kako će se pisati i pamtiti jednog dana i vaša generacija – rekao je ministar Aleksandar Vulin

Ministar odbrane je podsetio da je istorija srpskog naroda u stvari istorija srpske vojske.

-Istorija srpskog naroda je istorija uporne i žilave borbe za slobodu,a sloboda se nikome ne daje i nikome ne poklanja. Sloboda se otima, za nju se živi i bori. Zato  je istorija srpskog naroda istorija srpske vojske. Zato uniforma koju nosite je deo svakodnevnog života našeg naroda,naše prošlosti i budućnosti. Zato gde god srpski narod ima svoju vojsku on kaže tu je red, tu je zakon, tu je dobro. Na vama je da to sačuvate za budućnost. Na vama je da u svom narodu nastavite da budete primer za najbolje, najhrabrije i najsigurnije jer vi to jeste. A vašim roditeljima odavde hoću da se zahvalim, što su takve ljude dali svojoj zemlji, vama koji ste ih čuvali, hranili vaspitavali, činili vrednim i dobrim ljudima, i sada ih dali svojoj Srbiji da je čuvaju i brane, kao što ste ih vi čuvali i branili. A kada vidim vas kako ovde ponosni i uspravni stojite nakon davanja reči svojoj zemlji i svom narodu, siguran sam da će mir još dugo trajati. Imamo jaku i snažnu ponosnu vojsku. Starešine,čuvajte ovu decu,čuvajte ih kao što biste čuvali svoju, jer vama smo dali ono najbolje i najhrabrije što imamo. Čuvajte ih jer će oni čuvati Srbiju onako kako ih vi naučite. Vojsko,vojnici čuvajte svoju zemlju i volite je onako ko što ona voli vas. Buditu tu da se svako od nas sa ponosom osloni na vas. Budite tu da osećamo hrabrost, ponos,sigurnost kada mislimo na svoju vosjku, jer uniforma koju nosite je deo vašeg naroda – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Zakletvu martovske klase vojnika mogli ste da pratite uživo na našoj Facebook stranici. Snimak možete pogledati OVDE.

Check Also

GRDELIČKA REGATA: Tradicionalni spust niz Južnu Moravu

Danas je održana tradicionalna Grdelička regata, dobro poznata manifestacija koja donosi spust čamcima i improvizovanim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *