Home / DOGAĐAJI / Marko Stojanović na masterklasu u Rumuniji: Članovi Škole stripa aktivni i tokom leta- javni časovi, radionice, izložbe, gostovanja…
hotel bell

Marko Stojanović na masterklasu u Rumuniji: Članovi Škole stripa aktivni i tokom leta- javni časovi, radionice, izložbe, gostovanja…

Marko Stojanović nedavno se vratio iz Rumunije, gde je, zajedno sa dvojicom domaćih strip crtača, održao prvi masterklas. To je direktan proizvod Protokola o saradnji i bratimljenju između Leskovca-balkanske i Brašova-rumunske prestonice devete umetnosti.

Tako je Brašov, nakon Sofije i Herceg Novog, postao treći brat pobratim Leskovca, odnosno leskovačke Škole stripa, a prvi plod ovog, u istočnoj Evropi jedinstvenog bratimljenja po stripu, je poziv Marku Stojanoviću, posle samo mesec dana, da bude predavač na prvom masterklasu u tom rumunskom gradu:

– Regionalni istorijski muzej u Brašovu, odlučio je da organizuje prvi stripovski masterklas ikada održan u Rumuniji. Bio je posvećen istorijskom stripu, a ja sam pozvan zbog radova na zapaženim istorijskim stripovima objavljenim na Balkanu i u Francuskoj. Na masterklasu je učestovalo 12 polaznika starosti od 18 do 50 godina, koji su doputovali iz svih krajeva Rumunije. Sem dva dvočasovna predavanja, posvećena striposvskoj naraciji, sa polaznicima se svakodnevno radilo i individualno. Organizovane su i posete muzejima i izložbama stripa, kao i stručne analize uspešnih istorijskih stripova i filmova, rekao je Stojanović na današnjoj press konferenciji.

Polaznici su imali za zadatak da za vreme masterklasa urade kratak istorijski strip u sklopu međunarodnog projekta CAN FOR BALKANS,  koji sufinansira Evropska unija, a realizuje konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije, u cilju stvaranja prekogranične kulturne mreže saradnje između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije. Taj zadatak je uspešno izveden, a nastali stripovi biće izloženi u Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji i Srbiji, ali i u Francuskoj i Belgiji.

– Ukazana mi je velika čast, da budem predavač na prvom ikada održanom masterklasu u Rumuniji, i to kao jedini stranac. Ali… Da parafraziram jedan poznati stripovski citat – sa velikom počašću dolazi i velika odgovornost. Nisam olako shvatio činjenicu da su polaznici došli bukvalno iz cele Rumunije – iz Temišvara, Konstance, Jašija, Bukurešta, Kluža kako bi prisustovali mojim predavanjima, kao ni činjenicu da je najveći broj njih zapravo na likovnim akdemijama u Klužu, Bukureštu i Temišvaru diplomirao strip. Dao sam sve od sebe da opravdam njihovo, ali i poverenje domaćina i organizatora, direktora Regionalnog muzeja u Brašovu, Nikolaja Pepena, koji je svim polaznicima platio putne troškove, kao i troškove smeštaja i ishrane.

Najveća satisfakcija, ističe Marko Stojanović, bile su reči jedne od polaznica masterklasa, koja je rekla da je za sedam dana, o stripu naučila više nego za četiri godine od svih svojih univerzitetskih profesora zajedno.

Za Marka, ali i ostale članove Škole stripa, nema raspusta, pa su, odmah nakon Balkanske smotre mladih strip autora, nastavili sa aktivnostima:

– Održali smo veliku radionicu za kamp RTS-a, za decu iz dijaspore, imali smo radionicu na otvorenom u Nišu, sa 50 polaznika, tradicionalno gostovanje u Raškoj, na jubilarnoj strip koloniji, nastup na Letnjoj školi u Centru za stručno usavršavanje. Strah me, zaboraviću nešto, a ne može se sve ni zapamtiti. Toliko je poziva, da jedva kolege i ja stižemo da se pojavimo svuda.

Stojanović podseća da se priprema jubilej- 15 godina “Vekovnika“, pa najavljuje brojna dešavanja u vezi sa tim. Prvo u nizu, biće otvaranje izložbe u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор