Početna / DRUŠTVO / Manifestacije u čast voća i povrća simboličan dokaz posvećenosti razvoju poljoprivrede leskovačkog kraja

Manifestacije u čast voća i povrća simboličan dokaz posvećenosti razvoju poljoprivrede leskovačkog kraja

Leskovac je podneblje pogodno za uzgoj različitih vrsta voća i povrća a iz godine u godinu se površine pod zasadima šire.

Od ukupne površine neizgradjenog zemljišta, 70 % je obradivo poljoprivredno zemljište na kojem naši proizvođači sade različite povrtne kulture poput čuvene leskovačke paprike, krompira, paradajza … ali i voće jagode, kruške, višnje, šljive, maline, kupine…

Kako bi svoje proizvode predstavii na najbolji način voćari i povrtari organizuju manifestacije, koje se iz godine u godinu održavaju sa ciljem da se vidi kvalitet godišnjeg roda ali i da se svi oni sakupe na jednom mestu i razmene iskustva.

U selu Dušanovu, nadomak Leskovca održava se manifestacija „Dani jagoda“. Dušanovo je mesto koje je poznato po gajenju jagoda i skoro sva domaćinstva se bave uzgojem ove vrste voća.Svake godine podižu se novi zasadi jagoda a takođe se primenjuju i nove tehnologije u gajenju. 287 hektara obradive površine a od toga na 45 hektara su jagode, 30 hektara višnja i 15 hektara šljiva.

U varošici Vučje održava se manifestacija „Dani kruške“. Od ukupne površine zasada pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko 10 posto od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom kraju. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, ova manifestacija predstavlja dobru priliku da proizvođači prikažu najbolje od ovog voća, da dobiju korisne savete od stručnih službi i unaprede svoju proizvodnju.

Radonjica spada među najstarija sela Porečja i važi za istaknutog proizvođača višanja. Zato i ne čudi činjenica što se baš ovde organizuje manifestacija „Dani višnje“ koja za cilj ima popularizaciju same višnje kao brenda, ali i turističkog potencijala naše opštine. Manifestacija je prilika da se susretnu proizvođači sa otkupljivačima i prerađivačima višnje, ali i da se kroz organizaciju stručnog predavanja proizvođači edukuju o načinu proizvodnje ali i same prodaje višnje.

Donja Lokošnica je selo koje živi od i za papriku, to je svojevrsno carstvo paprike koje čuva tajnu uspešnog uzgajanja ovog povrća čije seme je staro 500 godina. Ovo selo se diči tradiciom gajenja posebne autohtone vrste paprike koja se suši po zidovima kuća, onda se prenosi u domaće radionice u kojima nastaje aleva paprika. Selo Lokošnica je zlatni primer uspešnog sela koje živi i raste zahvaljujući negovanju i čuvanju tradicije.

Manifestacija „Dani krompira“ se bavi promovisanjem proizvodnje krompira kao prepoznatljivog proizvoda našeg područja, upoznavanjem zainteresovanih proizvođača sa novim tehnologijama i eventualnim problemima u proizvodnji i kao takva svake godine okuplja veliki broj proizvođača i posetilaca.

Poljoprivreda i voćarstvo predstavljaju razvojnu šansu, kako Leskovca, tako i čitave Srbije. Ohrabruje činjenica da je sve više mladih koji u uzgoju i skladištenju voća i povrća, vide mogućnost da zarade i stvore porodični biznis.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Pogledaj takodje

Sivo zuta zgrada

Poliklinika Medicus- Inovativna PRP terapija od sada i u Leskovcu

Kažu da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu…Da ponovo ozdravi! Da do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *