Home / DRUŠTVO / Manifestacija „Dani jagode“ održana u Dušanovu
hotel bell

Manifestacija „Dani jagode“ održana u Dušanovu

Uz bogat kulturno umetnički program u selu Dušanovu danas je održana manifestacija „Dani Jagode 2019“ .

Petnaest izlagača predstavilo je svoje jagode sorte zenga,a za svakog od njih obezbeđene su vredne nagrade poput pumpi za prskenje i trimera.Održano je i takmičenje u brzom čišćenju peteljki jagoda gde je najbrža bila Jelena Ristić.

Saša Anđelković predsednik MZ „Dušanovo“ istako je da u Dušanovu nema domaćinstva koje se ne bavi gajenjem jagoda.

„Dušanovo je mesto koje je poznato po gajenju jagoda i skoro sva domaćinstva se bave uzgojem ove vrste voća.Svake godine podižu se novi zasadi jagoda a takođe se primenjuju i nove tehnologije u gajenju. 287 hektara obradive površine a od toga na 45 hektara su jagode, 30 hektara višnja i 15 hektara šljiva. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim gradonačelniku Leskovca koji nam daje veliku podršku.“

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović kazao je da će ova manifestacija postati tradicija i da je Leskovac prepoznatljiv po uzgoju jagodu.

„Zadovoljstvo mi je da i ove godine prisustvujem ovoj manifestaciji.Osam godina trajanja ove manifestacije dokaz je da će ina imati jednu veliku tradiciju. Ovde smo se okupili kako bismo promovisali uzgoj i kvalitet jagode i još više približili našim potrošačima. Nije slučajno što smo baš danas ovde u Dušanovu jer je ovde jagoda jako zastupljena. U leskovačkom kraju površina zasada jagoda prostire se na preko 100 hektara na teritoriji grada Leskovca, a u Jablaničkom okrugu na 140 hektara. Važno je naglasiti da potrošačima nudimo kvalitetan rod i da je većina poljoprivrednika trenutno zadovoljna otkupnom cenom jagoda. Dragi poljoprivrednici, svaka odgovorna Lokalna samouprava a Leskovac jeste odgovorna samouprava zahvalna je vama što ste ostali na selu i što se bavite uzgojom jagoda. Hvala vam što niste zanemarili značaj poljoprivrede, hvala vam za razvoj grada i što ste nastavili da obrađujete svoja imanja. Grad Leskovac vodi računa o svojim poljoprivrednim proizvođačima što pokazuje i to da smo za ovu oblast izdvojili u tekućoj godini 85 miliona što je za 21 milion više od prethodne godine. Želim svima da danas uživate na ovoj manifestaciji da vam svaka naredna godina bude plodonosnija od prethodne – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Cvetanović.

Na ovoj manifestaciji svoje poslastice od ove vrste voća predstavile su i članice foruma žena SNS-a.

Check Also

Sutra bez vode Donje Stopanje i nekoliko ulica u Vinarcu

Leskovački Vodovod obaveštava svoje potrošače da će bez vode sutra biti Donje Stopanje i nekoliko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *