Home / Opštine / Bojnik / „Mali Zmajevi – Naša budućnost“ – 30 mališana iz Leskovca, Niša, Bojnika i Grdelice prošlo Stazu zdravlja
hotel bell

„Mali Zmajevi – Naša budućnost“ – 30 mališana iz Leskovca, Niša, Bojnika i Grdelice prošlo Stazu zdravlja

Minulog vikenda planinarsko biciklističkoi klub “Zmaj sa Radana“ organizovao je akciju “Mali Zmajevi – Naša budućnost“.

Na Radanu je Stazu zdravlja pošlo 30 mališana iz Bojnika, Leskovca, Grdelica i Niša sa svojim roditeljima. Ova edukativna šetnja sa mališanima je osmišljena tako da deca zavole prirodu, da se upoznaju sa njom, da je čuvaju i da se bave planinarenjem kao sportom.

U koloni kako priliči dobro organizovanoj grupi planinara, krenulo se od Doma na Radanu prema Dobroj Vodi.
Vodiči na stazi Stefan Dajević, Novica Jović, Ber i Dajko su dobili mali milion pitanja na koja su spremni odgovarali i znatiželjne mališane upoznali sa prirodom.

„Na samom početku šetnje, deca su se upoznala sa jednom vrstom gmizavca, u vezi koga su imali bezbroj pitanja. Nakon toga upoznali su se ogromnim mravinjakom i njegovim stanovnicima.Na prvoj usputnoj stanici kod potoka svako od mališana je dobio bedž kluba i time zvanično postao “Mali Zmaj“.

Na redu je došao ulaz na Stazu zdravlja i usputne stanice na njoj.

„Na samom početku vodiči su mališane upoznali sa planinarskim markacijama (oznakama) uz pomoć kojih su se mali drugari sami kretali po stazi uz budnu pratnju vodiča. Ovim su savladali jedan vid planinske orijentacije –
Mali planinari su uživali na usputnim stanicama i takmičili se u Šumskoj slagalici, skoku u dalj, videli vodenicu na brzom planinskom potoku, brali sremuš, pravili slike u šumskoj galeriji, prisustvovali času u zelenoj učionici i uživali u zvucima prirode.

Mališani su prošli pored gluvog telefona, savladali blatnjavu prepreku na putu i stigli do klimavog mosta.

„Ova stanica je probudila najviše interesovanja i tu smo se najduže zadržali. Nakon toga došli smo do stanice “ravnoteža“. Deca su ovde pokazala svoje akrobatske veštine i pokazala roditeljima da i ovakvu vrstu prepreke mogu savladati sami. U toku pauze u senci gustih krošanja koje su nas branile od sunca, postignut je dogovor vodiča i mališana da se ponovo okupimo u još većem broju i družimo. Ovog puta će cilj biti Borinski skok jedan od dva vodopada na Radanu – navode na svojoj FB stranici PBK „Zmaj sa Radana.

Check Also

Zbog Roštiljijade od subote zatvorena za saobraćaj glavna ulica od Tehnološkog fakulteta do mosta na Veternici

Zbog održavanja manifestacije „Roštiljijada 2022“, a na osnovu Rešenja o privremenoj izmeni režima saobraćaja, doći …

Оставите одговор