hotel bell

Mali: Do 15. septembra znaće se visina minimalca

Razgovori o visini minimalne zarade za sledeću godinu počeli su juče i trajaće do 15. septembra, do kada po Zakonu o radu treba da se definiše iznos zarade, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

– Pregovori će trajati do polovine septembra. To je socijalni dijalog Vlade, poslodavaca i sindikata. To nisu laki razgovori jer tu treba balansirati da se na jednoj strani podrži zaposlenost, da ne biste imali skok otpuštanja, a sa druge strane da nađemo pravu meru kako bismo održali životni standard radnika – objasnio je Mali, navodi se na sajtu Vlade.

Prema njegovim rečima, na minimalcu je 250.000 ljudi i oni čine 10% od ukupnog broja zaposlenih.

Mali je dodao i da je priliv stranih direktnih investicija u prvih sedam meseci 2,5 mlrd EUR, dakle više nego prošle godine u istom periodu, kada je za celu godinu iznosio 4,4 mlrd EUR.

– U prvih sedam meseci ove godine, imamo za milijardu evra bolji rezultat priliva novca u budžet, pogotovo kada je PDV u pitanju – ukazao je on i najavio da će se početkom septembra raditi rebalans budžeta.

Jedan deo sredstava ćemo iskoristiti za pomoć poljoprivrednicima, drugi deo za povećanje plata i penzija, a takođe ćemo nastaviti i sve projekte koji su vezani za infrastrukturu, zaključio je potpredsednik Vlade.

Check Also

Istraži MERIDIAN SPECIJAL, sastavi dobitan tiket i osvoji 100 poklon spinova!

Prethodnih dana imali smo priliku da uživamo u vrhunskim utakmicama prestižnih UEFA takmičenja. Verovali ili …

Оставите одговор