hotel bell

Mali divovi vode velike bitke: Danas je Dan prevremeno rođene dece

Da li znate da su se Albert Ajnštajn, Pablo Pikaso, Isak Njuton i Vinston Čerčil, između ostalih, rodili pre vremena? Nažalost, ne dobiju sva prevremeno rođena deca priliku da se pokažu. Neka ne stignu da napuste bolnicu, dok druga nastave život sa trajnim posledicama.

Ovako je danas, otac jedne prevremene devojčice započeo priču o stresnom i napornom životu, punom izazova, apelujući na ljude da, ako se u njihovom okruženju, beba rodi prevremeno, budu tu za svoje prijatelje i rođake, jer je tada svaka pomoć dragocena.

Prema globalnom proseku, svaki deseti porođaj se dogodi prevremeno, odnosno pre 37. nedelje. Nije poznato zašto dolazi do prevremenog porođaja, ali se značajnim faktorima smatraju poremećaji kod bebe ili infekcija kod majke.

Osim što je prevremeno rođenje vodeći uzrok smrtnosti, takve bebe se neretko suočavaju sa čitavim nizom komplikacija i problema. Procenat prevremeno rođene dece, sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama, kreće se od 30 do 60 odsto.

U Srbiji postoji udruženje roditelja prevremeno rođene dece “Mali div“, koji čestim akcijama, redovno podseća na to što preživljavaju novorođenčad i njihove porodice, prikupljaju sredstva za poboljšanje kvaliteta lečenja i nege, organizuju edukacije i putem svoje fejsbuk grupe, pružaju podršku roditeljima, deleći sa njima sopstvena iskustva.

Danas će širom Srbije, ljubičastom bojom će biti osvetljeni brojni objekti, a u Leskovcu je to Spomenik oslobodiocima.

I sutra će se od 10 beba, jedna roditi privremeno i Mali div će početi svoju veliku bitku za život.

Check Also

Mali: Od danas uvećane penzije na računima penzionera

Prve uvećane penzije za devet odsto danas će biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji …

Оставите одговор