Početna / KULTURA / „Magična muzejska kutija“ pobudila pažnju predškolaca i školaraca

„Magična muzejska kutija“ pobudila pažnju predškolaca i školaraca

“Magična muzejska kutija“, naziv je radionice, koja je u Dečjem muzejonu pobudila pažnju i predškolaca i školaraca. Obilazeći muzejsku postavku u Gradskoj kući, oni su se upoznavali sa načinom života, stanovanja i odevanja žitelja Leskovca pre jednog i po veka, a usvojeno znanje demonstrirali kroz igru.

Većina mališana verovatno nikada nije čula za toplije, libade, mangal, pitos, a danas su naučili ne samo značenje reči koje su upotrebljavali njihovi preci, nego su mogli i da imenovane predmete vide i opipaju.

Muzejski pedagog, Žaklina Islamović, provela je decu kroz kuću Bore piksle, koja je, sredinom 19. veka  bila dom porodice Dimitrijević, tražeći od njih da zapišu nazive pojedinih predmeta. Po povratku u Muzejon, svaka od tri ekipe, naizmenično je, iz Magične kutije,izvlačila papirić sa nazivima, a potom, pantomimom ostalim takmičarima pokušala da dočara pojedine pojmove.

„Na kreativan način i kroz igru, jer su na raspustu, želimo deci da približimo nematerijalnu i materijalnu baštinu leskovačkog kraja. Razgledaće eksponate, naučiti neke nove reči, upoznati se sa izgledom jedne gradjanske kuće iz prošlosti. Današnja grupa je, po starosnoj strukturi vrlo različita. Pavle još ne ide u školu, ali je želeo da dodje, pa je on manje aktivan i uglavnom se igra ili crta, a ostali polaznici radionice uzrasta su od 7 do 14 godina, kaže Islamovićeva.

Elena Djikić, učenica šestog razreda Osnovne škole “Vožd Karadjordje“, redovna je učesnica svih muzejskih radionica. Pitamo je šta joj se danas najviše dopalo:

„Dopao mi se obilazak kuće, jer sam videla kako su živeli naši bogati preci.  Naučila sam i neke nove reči, kao što su škrinja, zlatovez i toplije, za koje dosad nisam čula. Sve mi je danas vrlo zanimljivo i ponovo ću se prijaviti za radionicu.

A prilika za to pruža se već 11. februara, kada  će tema biti stari zanati i esnaf:

„Vrlo zanimljiva radionica. Pravićemo predmete od gline, upoznati se sa grnčarskim i tkačkim zanatom. Pripremili smo i male razboje. Ranije iskustvo pokazalo je da decu ove oblasti stvarno interesuju. Vrlo često je traže i muzej rado izlazi u susret školama. Do kraja raspusta, ponovićemo radionicu “Kad porastem biću kustos“, ali je Dečji muzejon otvoren svakodnevno, pa deca mogu da dodju na druženje i kad ono nije organzovano, kaže Žaklina Islamović.

Ovaj prostor namenjen najmladjima, opremljen je didaktičkim igračkama i drugim neophodnim sredstvima. Malim kreativcima, koji žele da slobodno vreme provedu kvalitetno, vrata su otvorena od 8 do 16 sati.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Jubilarni, 15. Međunarodni Karneval Leskovac od 7. do 11. jula (PROGRAM)

Međunarodni Karneval Leskovac stigao je do vrednog jubileja. Leskovac će od 7. do 11. jula …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *