hotel bell

Mađarski privrednici, predvođeni Ambasadorom Atilom Pinterom, na poslovnom sastanku u Leskovcu

Prvi poslovni susret mađarskih i privrednika sa juga Srbije, može se smatrati istorijskim, ocenili su učesnici, jer ideja o uspostavljanju saradnje, nakon otvaranja kancelarije u okviru Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, dobija primenljive i održive okvire

Na sastanku, kome su, između ostalih, prisustvovali, ambasador Mađarske u Srbiji, Atila Pinter, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, predsednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske-Atila Galamboš, počasni konzuli Mađarske u Kragujevcu i Nišu, Milan Radunović i Miloje Branković, kao i predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović.

Posle dobrih političkih, Srbija i Mađarska teže uspostavljanju još kvalitetnijih privredno-ekonomskih odnosa, koji su danas na istorijskom maksimumu:

– Ko je mogao pre 15 godina da pretpostavi da će se nivo saradnje dve države značajno podizati i na jugu Srbije. Mađarski kapital je, do sada uglavnom bio usmeravan na Vojvodinu i Beograd, a današnji B&B razgovori će, verujem, dovesti investitore i u Jablanički i Pčinjski okrug. Sve oko prvog zajedničkog projekta, kolektora u Lebanu, smo već dogovorili, a čekaju nas i mnogi drugi, najavio je direktor Regionalne privredne komore Leskovac, Goran Jović.

Srbija i Mađarska postavljaju nove rekorde u bilateralnoj saradnji, utemeljenoj na odličnoj političkoj podlozi, jer su odnosi dve države su na najvišem nivou u istoriji, ocenio je Ambasador Pinter:

– Takvi odnosi se oslikavaju i na ekonomiju, pa smo lane ostvarili robnu razmenu vrednu skoro 3,8 milijardi evra, a verujem da će ove ona biti i veća. Mađarska Vlada je, 2018. inicirala dva investiciona projekta za Zapadni Balkan i više od 20 mađarskih privrednika dobilo je podršku za ulaganje u Srbiji. Od direktora Jovića sam tražio da razmišlja i sa privrednicima se konsultuje o oblastima i terenima u koje prioritetno treba investirati.

Mađarska je Srbiji treći spoljno-trgovinski partner u svetu, drugi u Evropi, a produbljivanje saradnje i “silazak“ na jug Srbije, može samo da da doprinos podizanju političkih i privrednih odnosa dva suseda:

– Izuzetno je hrabar potez Komore Leskovac da mađarski kapital dovede na jug Srbije i tu ima i malo egzotike. Sve su šanse da Mađarska postane prvi partner Srbije u Evropi. To može da se postigne samo širenjem biznisa. Leskovac je, pre stotinak godina, bio jedan od industrijskih centara Balkana. Ovde je struja stigla pre nego u mnogo veća srpska naselja, a “Mali Mančester“ je živeo svoje najprosperitetnije doba. To znači da ovdašnji ljudi imaju biznis u genima i jedino što je potrebno jeste da se ideje, mogućnosti i partneri povežu. To je uloga Kancelarije Mađarske komore, otvorene prošlog novembra, istakao je predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor.

Osim izgradnje kolektora za otpadne vode u Lebanu, planirano je i osmišljeno još par projekata, čija realizacija treba da počne ove i narednih nekoliko godina.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор