Leskovčani udišu čist vazduh

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U prvih devet dana maja, kao i drugoj polovini aprila, kvalitet vazduha u Leskovcu je zaslužio najvišu ocenu.

 

To pokazuju rezultati svakodnevnog merenja prisustva sumpordioksida, čađi i azotovih oksida u vazduhu, prikupljeni sa četiri merna mesta u gradu: Tehnološki fakultet, Apoteka ”Sutjeska”, Medicinska škola i Vrtić ”Kolibri”.

Sa prvim toplijim danima, odnosno završetkom grejne sezone, dolazi do drastičnih kvalitativnih promena parametara, jer je višegodišnje iskustvo pokazalo da tokom zime nivo čađi u vazduhu, višestruko premašuje dozvoljene granice.

Slična situacija je u Leskovcu zabeležena i krajem prošle, odnosno početkom ove godine, kada je, gotovo na svim mernim mestima, a pogotovo kod Medicinske škole, vazduh bio toliko zagađen da su posledice mogli osetiti svi žitelji okolnih naselja, bez obzira na starost i zdravstveno stanje.

Reakcije nadležnih nije bilo, niti ih je, kako se, tada čulo, moglo biti, zbog činjenice da se prisustvo čađi u vazduhu može smanjiti samo upotrebom posebnih filtera u svakom domaćinstvu koje za grejanje koristi čvrsto gorivo, odnosno preorjentacijom na druge vrste energenata (gas, solarna, električna energija), što je ili nedostupno ili finansijski zahtevno.

Inače, do 1993. godine, u Leskovcu je bilo sedam mernih mesta, da bi potom, verovatno zbog nedostatka sredstava, u 2o11. godini, Zavod za javno zdravlje, nastavio sa ispitivanjem kvaliteta vazduha na samo jednom mernom mestu, (Tehnološki fakultet), koje finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Od 1. avgusta prošle godine, zahvaljujući sredstvima iz lokalnog budžeta, kvalitet vazduha se meri na još tri lokacije u Leskovcu. Aparati na njima očitavaju prisustvo sumpordfioksida, svakodnevno 24 sata, a jednom mesečno, i ukupnih taložnih materija i teških metala.

Leskovac, zbog svog kotlinskog položaja i klimatskih karakteristika, ima sve predispozicije da i kod malih pojedinačnih emisija, dođe do pojave visokih koncentracija zagađenja, upozoravaju stručnjaci, dodajući kako se aerozagađenju u ovoj sredini mora posvetiti mnogo veća pažnja nego do sada.

Rezultati očitavanja sa sva četiti merna mesta su, inače, svakodnevno dostupni na sajtu Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

S. Stojiljković

Check Also

Svečanost povodom 160 godina pravne službe Vojske Srbije

U Nišu je održana svečanost povodom Dana i 160 godina postojanja pravne službe Vojske Srbije. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *