Početna / DRUŠTVO / LESKOVČANI U SVETU NAUKE: Akademik Vlada Veljković i profesor Slaviša Trajković među 100 najcitiranijih u svetu
hotel bell

LESKOVČANI U SVETU NAUKE: Akademik Vlada Veljković i profesor Slaviša Trajković među 100 najcitiranijih u svetu

Istraživači sa Univerziteta Stanford objavili su nedavno listu najcitiranijih naučnika u svetu, a među njima su trojica iz Niša – prof. dr Goran Bjelaković sa Medicinskog fakulteta, prof. dr Slaviša Trajković sa Građevinsko-arhitektonskog i prof. dr Vlada Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koji je od prošle godine i dopisni član SANU.

Da bi sveli spisak na 100.000 imena, istraživači su morali da obrade radove blizu sedam miliona naučnika – pišu Novosti.

– Istraživači žele da uvedu jedinstvenu metodologiju za ocenjivanje svojih kolega, odnosno da se spreči veštačko podizanje ukupnog broja citata, autocitata i međusobno citiranje povezanih saradnika i kolega – pojašanjava nam profesor Trajković, inače rođeni Leskovčanin.

Foto: privatna arhiva / Novosti

Profesor Veljković navodi da nije isto baviti se istraživanjima u Srbiji ili u Pensilvaniji. Godišnje napišem od osam do 10 radova za međunarodne časopise iz oblasti hemijskog inženjerstva. Ali, bez saradnje sa Tehničko-metalurškim fakultetom iz Beograda i Institutom, teško da bismo mogli da se ozbiljnije bavimo naukom – iskren je Veljković.

Profesor Medicinskog fakulteta Goran Bjelaković je, zahvaljujući istraživanjima tokom boravka u Danskoj, jedan od najcitiranijih profesora mlađe generacije iz oblasti interne medicine.

– Biće mi drago ako istraživači u Srbiji budu nagrađeni prema zasluzi – kaže Bjelaković.

Autor: Daliborka Alihodžić / Novosti

Pogledaj takodje

U Domu kulture Roma počela masovna vakcinacija

U Domu kulture Roma u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Opštom bolnicom Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *