hotel bell

Leskovačko polje je jedno od 79 IBA područja za ptice: Ovde živi brojno ugrožena jarebica

IBA (Important Bird Area) područja za ptice, proglašavaju se zarad zaštite najređih i najugroženijih vrsta, odnosno očuvanja njihovih staništa i populacija. Takvih lokacija je u Srbiji 79, a u Jablaničkom okrugu mapirana su dva: Leskovačko polje i Pusta Reka.

Mreža, koju proglašava Međunarodna organizacija BIRDLife Internacional , pokriva 29,2 posto teritorije Srbije.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kažu da je tokom proteklih godina, sprovedena četvrta inventarizacija značajnih područja za ptice, u poslednje tri decenije. Nacionalna mreža je proširivana, pa se sa 16 u 1989.-oj godini, stiglo do 79, na početku 2020. Upravo na toj listi su i lokacije na jugu Srbije.

– Leskovačko polje je nominovano zbog jarebice. Njena procenjena populacija na ovom području je izmedju 500 i 1.000 parova. To je vrsta poljske koke koja naseljava, praktično, celu Evropu, ali je, poslednjih godina, izgubila brojnost, pa se najbolji primerci njene populacije nalaze upravo u Leskovačkom polju.

Popis ptica se u Srbiji obavlja, u proseku, jednom u 10 godina, jer se situacija  u prirodi ubrzano menja. Od prve invertarizacije do danas, slika se potpuno promenila, jer su neke šume nestale, a sa njima i pojedine vrste ptica, a pojavile se druge, koje nikada nisu živele ovde.

– U poslednjih 20 godina, otkrili smo desetak novih vrsta na teritoriji Srbije, a neke se čak i gnezde u našoj zemlji. Zbog klimatskih promena, dogadjaju se doskora nezamislive promene. Pojedine vrste ptica koje su nekada živele samo na  jugu Grčke, Albanije ili Turske, polako naseljavaju Balkan. Zanimljivo je da ptice menjaju i navike, pa recimo bele rode, koje su u jesen odlazile u toplije krajeve, sada sve češće ostaju u Srbiji, jer je klima drugačija.

Sve vrste koje ptica koje žive na IBA područjima su strogo zaštićene ili zaštićene, što znači da se ne smeju  proganjati, ubijati,  komercijalno koristiti i ne smeju im se uništavati staništa. U narednom periodu Društvo za zaštitu i proučavanje ptica ima zadatak da sa tim upozna domaće stanovništvo,  resorne institucije i donosioce odluka. Prema Zakonu o zaštiti prirode, svako od područja sa IBA mreže, mora imati svog staraoca, u vidu neke organizacije, kako bi se očuvao status teritorije značajne za ptice.

Check Also

Vlada ograničila cenu ulja, šećera i brašna

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica …

Оставите одговор