Početna / DRUŠTVO / Leskovački vrtići uz pojačane mere spremni za ponovni prijem mališana

Leskovački vrtići uz pojačane mere spremni za ponovni prijem mališana

Jedan težak period je za nama, ispred nas, čini se jednako zahtevan i pun izazova, posebno za ustanove u kojima se okuplja mnogo ljudi ili dece, kao u slučaju vrtića. 

Gradski štab za vanredne situacije je naložio Predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović“ da do danas završi pripreme za povratak mališana u objekte, 11 maja. Proveravali smo da li je sve spremno za ponovni početak.

Zamenicu direktora PU “Vukica Mitrović“, Mariju Rakić, zatičemo kako užurbano  završava elektronsku komunikaciju sa Ministarstvom prosvete, koje je vrtićima, kao preduslov za ponovni početak rada, propisalo brojne mere, uredbe i preporuke. Pitamo je da li je sve spremno za prijem mališana:

„Uradili smo sve što je potrebno. Detaljno samo dezinfikovali prostorije, igračke, posudje, nastavna i didaktička sredstva u svim obejktima, a danas i sutra će to isto uraditi i ekipe Zavoda za javno zdravlje, tako da ćemo u ponedeljak, 11. maja biti spremni za povratak dece u vrtiće.  Interesovanja roditelja ima. Krajem aprila smo ih anketirali i od 2.747, njih 336 je u prvoj nedelji najavilo dolazak svoje dece, a verujem da će taj broj do kraja meseca rasti.

Poštujući preporuke Ministarstva prosvete i zdravlja, Predškolska ustanova je za vaspitače i medicinske sestre organizovala obuku za rad u izmenjenim okolnostima. Kako će on izgledati:

„Decu će, kao i do sada do vrtića dovoditi roditelji, ali će pri ulasku u objekte morati da poštuju distancu od dva metra i nose zaštitnu opremu, odnosno maske i rukavice. Mališane će na prijemu dočekati trijažne sestre, odakle ih preuzimaju vaspitači. U grupama može biti maksimalno 5o posto dece od broja propisanog normativima, što je, za starije vaspitne grupe do 1o-oro, a za jasle 5-6-oro dece. Krevetići moraju biti na odredjenoj udaljenosti, tokom obroka manji broj mališana za stolovima, a vaspitači su već pripremili program kojim se obezbedjuje fizička distanca i kontakt svodi na najmanju meru.

Većina vaspitača testirana je na prisustvo virusa, a rezultati se očekuju do kraja današnjeg, odnosno sutrašnjeg dana. U slučaju da dete pokaže simptome bolesti, procedura postupanja je jasno utvrdjena i sa njom su upoznati svi koji brinu o najmladjima:

„Vaspitači su dobili uputstva, a stigli su nam i digitalni toplomeri. Leskovačka biblioteka, kojoj se puno zahvaljujem, donirala nam je vizire za medicinske sestre. Ukoliko dete kašlje ili ima povišenu temperaturu , biće odmah izolovano, kontaktirani roditelji i obaveštena referentna ustanova. Najbolje bi, ipak, bilo da se dete sa takvim simptomima ne dovodi u vrtić. Mališanima neće biti dozvoljeno unošenje igračaka u objekte, pa čak ni bočica sa mlekom i vodom.

Predškolska ustanova nije radila više od mesec i po dana, ali je program realizovan na daljinu, na način sličan onom koji je korišćen u školskom sistemu:

„Družili smo se putem vibera, zoom učionica, facebooka. Deca su dobijala materijal, a potom uradjene zadatke , na isti način vraćala vaspitačima, “na uvid“. Roditelji su bili aktivno uključeni, pa bi se od video, tekstulanih i crtanih poruka tokom vanrednog stanja, mogao biti napraviti zanimljiv album. Bila je to novina za sve, ali sam sigurna da smo i ovaj ispit zajedničkim snagama, položili.

Marija Rakić podseća na to da je mesec maj tradicionalno posvećen deci, da Predškolska ustanova  uvek priprema bogat program za Majske susrete i ostale manifestacije, ali i da, prema preporukama nadležnih, ove godine, te vrste druženja neće biti.

Ona podseća da je u toku upis, koji se ove godine obavlja  isključivo elektronskim putem. Počeo je 5. i trajaće do 15. maja, a šemu slobodnih mesta po objektima i ostale informacije,  roditelji mogu proaći na sajtu PU “Vukica Mitrović“.

S.Ć.

Pogledaj takodje

SRBIJA U RITMU EVROPE: Talentovana deca iz Medveđe predstavljaju Bugarsku na predstojećem takmičenju

U kabinetu predsednika opštine Medveđa organizovan je prijem za decu koja će opštinu Medveđa predstavljati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *