Početna / DRUŠTVO / Leskovački vodovod proslavio 65. rođendan

Leskovački vodovod proslavio 65. rođendan

Voda je izvor života! Naše zajedničko nasleđe koje moramo čuvati, a povod za današnje okupljnje na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Leskovac bio je upravo 65. godina postojanja i rada JKP „Vodovod “ Leskovac.

Davne 1954. godine počela je misija ovoga preduzeća, a to je da obezebedi zdravu i pijaću vodu građanima. Od tada pa do današnjih dana svoj zadatak uspešno sprovode u delo.

„Leskovačko područje raspolaže najkvalitetnijim podzemnim vodama, ali je snabdevanje stanovništva vodom dugo vršeno iz lokalnih zahvata, uglavnom bunara i ručnih pumpi. Formiranjem preduzeća za snabdevanje grada vodom, Januara 1954. godine, započinje etapa intenzivnog eksploatisanja rezervi podzemnih voda. U razvoju preduzeća značajni događaji su završetak projekta za izgradnju kanalizacije i njegova gradnja tokom 1959. godine, postavljanje glavnog kolektora za kanalizacionu mrežu, formiranje sopstvene laboratorije 1966. godine. Dugoročna i trajna orjentacija za snabdevanje vodom Grada Leskovca , prigradskih naselja i okolnih sela, rešena je završetkom i puštanjem u rad 2011. godine vodosistema “Barje”. Njegova izgradnja obezbediće zdravu, higijenski ispravnu vodu mnogim budućim generacijama- kazao je direktor ovog preduzeća Banislav Stanković.

Tehnički direktor preduzeća Vanja Kuzmanović, upoznala je prisutne sa glavnom delatnošću ovog preduzeća, projektima i realizacijom istih.

„Osnovna delatnost JKP Vodovod Leskovac je snabdevanje potrošača na prostoru Grada Leskovca i prigradskih naselja vodom za piće;
sakupljanje i odvođenje otpadnih voda, kao i usluge čišćenja septičkih jama;održavanje vodovodne i kanalizacione mreže. Pored osnovnih delatnosti preduzeće obavlja i druge delatnosti kao što su:
snabdevanje potrošača na prostoru Grada Leskovca i prigradskih naselja vodom za piće; izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže;
održavanje javnih česmi i fontana; izgradnja gradskih cevovoda, izvođenje komunalnih građevinskih radova, vodovodnih i kanalizacionih priključaka, održavanje vodovodne mreže… Kao retko koje javno preduzeće u Leskovcu, vodovod se, za razliku od ostalih preduzeća, ali i vodovoda Srbije, finansira samostalno, bez pomoći lokalne samouprave. Uprkos kreditnoj zaduženosti, on uspešno sam otplaćuje rate kredita kfw banke, bez učešća grada, koji je ugovorni garant – kazala je Kuzmanovićeva.

„Voda je naše zajedničko nasleđe, njenu vrednost moramo poznavati i čuvati. To je zadatak kojem smo u Leskovcu posvećeni i sa Vodovodom uspešno koristimo naše velike potencijale kojima raspolažemo na ovom polju“ – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Na akademiji su podeljene zahvalnice zaslužnima za uspeh u radu preduzeća, a učenici trećeg razreda OŠ „Josif Kostić“ izveli su kratku predstvu o važnosti vode.

Pogledaj takodje

U leskovačkom Respiratornom centru preminule još tri osobe

Prema poslednjim podacima iz Kovid bolnice Leskovac, u ovoj ustanovi je trenutno hospitalizovano 104 pacijenata. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *