Početna / DRUŠTVO / Leskovac u borbi protiv trgovine ljudima
Dionis Restoran Leskovac

Leskovac u borbi protiv trgovine ljudima

Povodom Evrоpskog dana borbe protiv trgovine ljudima , danas je u Omladinskom klubu grada Leskovca održano predavanje „Leskovac u borbi protiv trgovine ljudima“.

Dr Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika Leskovca, otvorila je ovaj skup istakavši da ovaj globalni fenomen nije zaobišao ni našu zemlju, ni naš grad.

„Trgovina ljudima je globalni fenomen. Nažalost na ovaj fenomen nije imuna ni naša zemlja, ni naš grad. Iz tog razloga je, na inicijativu gradonačelnika Leskovca, dr Gorana Cvetanovića, Gradsko veće novembra meseca 2013. godine donelo odluku da se formira ,,Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac“. Tim je formiran sa ciljem osnaživanja sistemskog partnerstva u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima. Strategiju zajednički sprovode Međunarodna organizacija za migracije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u partnerstvu sa deset gradova i opština u Srbiji. Grad Leskovac je, prepoznavajući značaj delovanja na ovom polju, sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Beograd, kao najvažniju ustanovu koja pruža zaštitu žrtvama trgovine ljudima, potpisao protokol o saradnji, jer želimo da delujemo proaktivno i da na svaki način sprečimo trgovinu ljudima u našem gradu, a takođe i pružimo pomoć žrtvama trgovine ljudima – kazala je zamenica gradonačelnika dr Jasmina Ranđelović.

Sanja Kandić, stručni radnik u nevladinoj organizaciji „Atina“ i jedan od predavača kazala je da se trgovina ljudima dešava u „našem dvorištu“

„Treba se skloniti od stereotipa i predrasuda da se trgovina ljudima dešava „tamo negde drugo“, jer kad govorimo o tome mislimo to su neke druge žene i drugi muškarci, druga deca. Trgovina ljudima se dešava nama, dešava se u Srbiji i dešava se u našem dvorištu, stanu pored našeg i to je prva stvar koje moramo da budemo svesni. Druga stvar jeste da se tiče svih nas. Ono što jeste jako velika opasnost u savremenom vremenu jeste opasnost od interneta i raznorazne zloupotrebe koje mogu da dođu od raznoraznih socijalnih mreža zbog čega su mladi izloženi još većem riziku nego pre nekih 15, 20 godine, tako da trgovina ljudima je sama po sebi spečifična i kompleksna tako da zbog savremenih tehnologija dobija još jedan nivo kompleksnosti – kazala je Kandićeva.

Pogledaj takodje

Uređenje zelenih površina i uklanjanje smeća u Radničkom naselju

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Leskovca nastavilo je i ovog vikenda sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *