hotel bell

Leskovac postao centar stripa: Izložba “CAN OF BALKANS” otvorena u Kulturnom centru

Balkanska smotra mladih strip autora, najstariji festival u regionu, ove godine se održava po jubilarni 25. put.

S tim u vezi, aktivnosti Balkanske smotre održavaće se čitave godine, a počinje se 3. februara, kad Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan” i Leskovački kulturni centar predstavljaju internacionalnu izložbu „Can for Balkans”, koja je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji i Muzeju stripa u Briselu u Belgiji.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

„Leskovac je grad poznat po uspesima u devetoj umetnosti širom sveta. Osim brojnih priznanja, ovog današnjeg dešavanja, važno je pomenuti i Balkansku smotru mladih strip autora, koja svake godine obara rekorde po broju posetilaca koji dolaze i sa najudaljenijih kontinenata i zbog čega grad Leskovac sa ponosom nosi epitet prestonice balkanskog stripa. Ove godine biće održana jubilarna, 25. po redu, a znajući organizatore, siguran sam da će program biti, kao i uvek, veličanstven. Zbog toga osećam potrebu da im se zahvalim na vrednom radu i ogromnoj posvećenosti koje ovakav događaj iziskuje. Lokalna samouprava prepoznaje značaj stripske umetnosti, i u tom nastojanju podržava stvaraoce i realizatore ovakvih manifestacija. Nastavićemo da pomažemo školu stripa, promovisanje mladih i razvoj devete umetnosti, jer ovakvi kulturni sadržaji, a prvenstveno ljudi koji ih stvaraju, jesu ponos našeg grada i naša najbolja promocija.“

Skupu se obratio i Marko Stojanović, strip scenarista i predavač u Leskovačkoj školi stripa.

„Velika mi je čast da upravo Leskovac predstavlja Srbiju u ovom međunarodnom projektu i što smo uspeli da kroz njega uradimo sveobuhvatno istraživanje srpskog stripa. Srpski strip postoji već 90 godina i tek sada je prvi put ušao u najvažniju instituciju – Muzej stripa u Briselu. Najveća je čast što posle Brisela, gde je izložbu pogledalo 30.000 ljudi, ova izložba dolazi upravo u moj i vaš Leskovac“.

Sanja Conić, direktor Leskovačkog kulturnog centra, istakla je da je velika čast što Leskovački kulturni centar kao partner učestvuje u sprovođenju ovog značajnog projekta, svojim prostorom i učešćem u organizaciji. Kako je navela, ova multimedijalna izložba će biti predstavljana samo u Leskovcu, što je dokaz da se naš grad, zahvaljujući velikoj podršci Grada i činjenici da u Leskovcu postoji i uspešno radi škola stripa, svrstava visoko na mapi kulturnih dešavanja u Srbiji, najviše na lestvici.

Nikolaj Pepene iz Rumunije, menadžer projekta „Može za Balkan“, predstavio je koncept izložbe. On je naglasio da je rad srpskih umetnika koji su učestvovali u ovom projektu, kao i istraživanje na temu istorije srpskog stripa, konačno uobličeno u ovoj originalnoj izložbi, koja svojom suštinom predstavlja sintezu istorije, umetnosti i propagande.

Check Also

SLAVLJE LESKOVČANA! Košarkaši Zdravlja pobedili ekipu Vršca

Košarkaši Zdravlja pobedili su večeras pred svojim navijačima ekipu Vršca rezultatom 96:93 (23:19, 28:27, 24:22, …

Оставите одговор